99-ročná veteránka z druhej svetovej vojny vyrazila do neba v stíhačke Su-34 (VIDEO)
30 | 03 | 2021 I Marek Molnár

Aj keď má 99 rokov, stále nespomalila. Veteránka z druhej svetovej vojny a držiteľka trinástich rekordov Maria Koltaková minulý týždeň pilotovala letový simulátor stíhacieho lietadla Su-34, informuje portál RT.


Koltaková spolu s profesionálnym pilotom podplukovníkom Andrejom Djačenkom prevzala kontrolu nad simulátorom lietadla na vojenskom letisku v jej rodnom meste Voronež v Rusku. Simulátor vyzerá ako skutočný kokpit a vytvoril tak dokonalé letové podmienky.

Bývalú pilotku prezývali Železná babička. Počas svojho života predviedla už množstvo skvelých kúskov vrátane zoskoku padákom, potápania či letu balónom.



Koltaková zo začiatku pilotovala hlavne s Djačenkovou pomocou, ale potom prevzala kontrolu a pilotovala úplne sama.

"Mám z toho úžasný dojem. Páčilo sa mi všetko. Preletela som cez mraky a videla som Voronež,“ povedala.

Djačenko poďakoval veteránke za spoluprácu a poznamenal, že cvičili „akrobaciu“ a „tankovanie lietadla vo vzduchu“.

Bývalá pilotka z druhej svetovej vojny sa zúčastnila rozhodujúcej bitky pri Kursku a bola súčasťou armády, ktorá oslobodila veľkú časť východnej Európy vrátane Charkova a Ľvova.

Putin odmieta prezradiť, akou ruskou vakcínou proti Covid-19 sa nechal zaočkovať
Vladimir Putin odmietol prezradiť, akou vakcínu proti Covid-19 sa nechal zaočkovať. Tiež vysvetlil, prečo nedostal vakcínu pred kamerami, ako to urobilo mnoho ďalších svetových vodcov, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 03 | 2021 | Marek Molnár