Tri jadrové ruské ponorky s balistickými raketami sa vynorili spod polárneho ľadu na dostrel od USA
29 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Podľa informácií zverejnených agentúrou TASS sa včera tri ruské ponorky na jadrový pohon súčasne prvýkrát v histórii vynorili spod arktického ľadu. A to vo vzdialenosti asi 300 metrov od seba. Informoval o tom hlavný veliteľ námorníctva admirál Nikolaj Jevmenov priamo ruského prezidenta Vladimira Putina.


"Komplexná arktická expedícia Umka-2021 prebieha v oblasti súostrovia Zem Františka Jozefa za účasti Ruskej geografickej spoločnosti", uviedol podľa webu navyrecognition.som admirál.
Veľká expedícia

Zúčastnilo sa na nej viac ako 600 vojakov a civilných pracovníkov a asi 200 kusov výzbroje, vojenského a špeciálneho hardvéru. V súčasnosti je priemerná teplota vzduchu v tejto oblasti mínus 25 až mínus 30 stupňov Celzia. Ľadová pokrývka má hrúbku 1,5 metra a vietor má rýchlosť 32 m / s.

Najrýchlejšia ruská ponorka sa vracia
Vo chvíli, keď sa Lyra, najrýchlejšia ruská útočná ponorka na svete s najhlbším ponorom a s titanovým trupom, objavila, spôsobila v Pentagone paniku . Vo vode zrýchľovala ako cestný automobil na asfalte. Technické parametre najmodernejších... Čítať ďalej
07 | 01 | 2021 | Ivan Brožík

Ponorka Borej

Ponorky triedy Borej sú schopné operovať v hĺbke 380 m až 400 m a v prípade potreby sa ponoriť podľa niektorých údajov do hĺbky až 480 m. Na hladine sa môžu plaviť maximálnou rýchlosťou 15 uzlov (28 km/h) za hodinu. Pod vodou potom až rýchlosťou 29 uzlov (53 km/h).

Ich trup meria 170 m na dĺžku a jeho maximálna šírka je 13,5 m. Každá z ponoriek triedy Borej je zostavená z 1,3 milióna súčiastok a mechanizmov, sto deviatich kilometrov potrubia a šesťsto kilometrov káblov. Na stavbu jednej z týchto ponoriek sa spotrebuje 17 000 ton ocele, čo je o 50 percent viac, ako sa použilo na Eiffelovu vežu v ​​Paríži.


Úctyhodná výzbroj

Výzbroj ponoriek 955 Borej tvorí 6 torpédometov a na palube majú tiež 16 balistických rakiet typu R-30 Bulava (v modernizovanej verzii dokonca dvadsať) s jadrovými hlavicami. Každá raketa R-30 unesie šesť až desať jadrových hlavíc. Z miesta vynorenia mali posádky ponoriek na dostrel celé územie USA.

(Medzititulky red. HD.)

Ruská ponorka Vladimir Monomach prvýkrát odpálila medzikontinentálne balistické rakety Bulava (VIDEO)
Jedna z najmodernejších ruských ponoriek triedy Borej, Vladimir Monomach, v rámci nedávneho vojenského výcviku vôbec prvýkrát vyskúšala salvu štyroch medzikontinentálnych balistických rakiet, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 12 | 2020 | Marek Molnár