Omrzliny, amputácia prstov, strata pamäti a reči: Hrozivý úraz Emanuela Hasona
29 | 03 | 2021 I Timotej Dudka

Jednému z najúspešnejších slovenských dabérov Emunelovi Hasonovi sa pred rokmi stal nepríjemný úraz. Pošmykol sa a ležal v mraze osem hodín. Následok bol hrozivý. Amputácia prstov, strata pamäti a schopnosti rozprávať, píšu Topky.


Jeho hlas poznajú napríklad fanúšikovia seriálu Priatelia, v ktorom daboval Chandlera. Okrem Priateľov daboval aj seriály ako Kobra 11 či Prison Break. Čo sa filmov týka, jeho hlas odznel v Temnom rytierovi, Krstnom otcovi, v ktorom daboval Michaela Corleoneho, v Top Gun či vo filme Zachráňte Willyho.

Hason však nezostal iba pri dabovaní. Presadil sa aj ako herec v niekoľkých slovenských seriáloch a filmoch ako Ordinácia v ružovej záhrade či Trhlina.

https://www.hlavnydennik.sk/2020/09/20/nahly-skon-herca-a-dabera-martina-hornaka-%e2%80%a068-svoj-hlas-poziciaval-aj-viacerym-hollywoodskym-hviezdam/


Dabing a herectvo ho však omrzeli a Hason sa chcel vydať na dráhu maséra. Úraz sa mu stal deň pred uzavretím skúšok. Ako sám povedal, keby v tom mraze ležal o polhodinu dlhšie, nemusel by už medzi nami byť.

Ako si na incident spomína Hason? "Išiel som si zapáliť na terasu. Šmyk, pád na hlavu z terasy a ďalej si nepamätám. Sused si šiel ráno zapáliť na balkónik a uvidel ma tam. Bola hrozná zima, mínus dvadsať stupňov. Bol som oblečený len v tenkých masérskych nohaviciach, košieľke," opísal pre Plus jeden deň.

Vďaka osemhodinovému bezvedomiu v mraze prišiel o niekoľko prstov na nohách. Dlhé bezvedomie navyše ovplyvnilo aj jeho schopnosť reči. „Je to hrozné v tom, že mám malé dieťa a večer mu chcem čítať rozprávku. Často sa mi smeje a hovorí: Tatinko, už nečítaj,” uviedol pred časom Hason. Toho však trápila najmä strata pamäti. "Mňa skôr štvalo, že som stratil pamäť. Mal som krvácanie do mozgu. Chcel som si na niečo spomenúť, no nešlo to," opísal hrozivé momenty.

Hryc sa pred smrťou obul do RTVS: Za pravdu mu dal aj Oliver Andrásy
Zosnulý herec Andy Hryc bol svojimi ostrými vyjadreniami dobre známy. Chvíľu pred skonom sa pustil do jedného rádia kvôli skladbe Jany Kirschner, píše Plus 7 dní. Čítať ďalej
28 | 03 | 2021 | Timotej Dudka