"Nemôžem dýchať!" Tvrdý zásah polície pri zadržaní demonštrantov bol natočený na video
29 | 03 | 2021 I Gabriel Matta

Demonštrácie proti vládnym opatreniam v Prahe v konečnom dôsledku skončili napadnutím policajta a následným zadržaniu niekoľkých osôb. Dnes sa na internete objavilo video, na ktorom je zachytený zásah policajtov proti jednému z demonštrantov, ktorý sa pokúsil utiecť pred príslušníkmi polície, uvádza český Sputniknews.


Demonštrácia proti vládnym nariadeniam sa konala v sobotu na Václavskom námestí, neskôr sa však jej účastníci vydali na pochod mestom, ktorý nebol vopred schválený. Časť protestujúcich zamierila na Albertov, kde však narazila na policajtov, ktorí im v tejto ceste zabránili. Podľa oficiálnych informácií najprv došlo k slovným útokom, následne bola použitá pyrotechnika, a nakoniec bol jeden z policajtov napadnutý a zranený mužom a ženou.

Vzápätí boli dotknuté osoby zadržané a dopravené na policajné oddelenie. Uvádza sa, že teraz majú štatút osôb podozrivých z trestného činu útoku na verejnú osobu. Týmto zatknutím policajná práca však neskončila, hneď po tomto incidente boli totiž zadržané ďalšie tri osoby, a to kvôli neuposlúchnutiu výzvy.

Na internete sa objavilo video, na ktorom možno vidieť zadržanie jedného z protestujúcich policajnými silami. Počas samotného zásahu dvaja policajti držia jedného muža, jeden z príslušníkov polície pritom niekoľkokrát udrie demonštranta a žiada ho, aby dal ruky za chrbát.

České médiá: Matovič končí ako premiér Slovenska
Igor Matovič včera oznámil, že končí vo funkcii. Dokonca navrhol výmenu s Eduardom Hegerom, ktorý je teraz ministrom financií, píše portál Sputnik. Čítať ďalej
29 | 03 | 2021 | Marek Molnár


Dotyčný muž potom vykríkol „Nemôžem dýchať, prosím„. Jedna z osôb, ktorá stála v blízkosti, sa vyjadrila voči celému incidentu slovami „Sv*ňa, ty vo*e„. Neskôr policajti prehľadali vrecká zadržaného muža. Na videu boli tiež zachytené ďalšie nadávky zo strany účastníkov nepovoleného pochodu a ich komentáre ohľadom postupu polície.
Protestná akcia v Prahe

Čo sa týka samotnej demonštrácie, hovorkyňa pražskej polície Violeta Siřišťová uviedla, že sa jej zúčastnilo asi 40 ľudí. Po 13.00 hod bola akcia usporiadateľom rozpustená.

„Organizátori demonštrácie sa rozhodli po 13. hodine rozpustiť pôvodne naplánované zhromaždenie na Václavskom námestí. Aj kvôli obmedzeniu pohybu medzi okresmi nemali dostatok rečníkov a aparatúry,“ uvádza sa.

Priebeh celej akcie kontrolovalo značné množstvo policajtov z kriminálnej aj poriadkovej služby. Niektoré informácie hovoria o tom, že napríklad v Opletalovej ulici vedúcej k Václavskému námestiu aj pri výstupe z metra na Múzeu policajti kontrolovali chodcov a pre vstup na námestie požadovali doklad o trvalom bydlisku v hlavnom meste či iný vážny dôvod.



Krízový manažment Made in Brusel je tragédia. Prázdne sľuby, nevyužité šance a zlyhanie politikov
Nemecký Spolkový snem síce schválil ratifikačný zákon o fonde obnovy EÚ, no z vlaňajších sľubov, že boj s koronakrízou bude demonštrovať silu Európy, nezostalo nič. Tagesspiegel hovorí o zlyhaní na plnej čiare, píše... Čítať ďalej
28 | 03 | 2021 | Ingrid Vrabcová