Zlá správa: Okres Poprad je od zajtra čierny, počet nakazených rastie aj v Bratislavskom kraji
28 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Počet obetí koronavírusu síce na Slovensku v týchto dňoch pomaly klesá, napriek tomu sa nájdu okresy, kde počet nakazených stúpa. Jedným z nich je aj Poprad, ktorý sa od pondelka v Covid automate mení z červeného na čierny. Aj Bratislava sa horší. 


Najväčším problémom v okrese Poprad je, že tam po otvorení škôl a škôlok rastie počet nakazených detí i učiteľov. Učitelia sa síce dostali pri očkovaní medzi uprednostnených, lenže v meste Poprad štatistiky zaočkovaných pedagógov a školského personálu neeviduje ani nepozná, informuje o tom portál aktuality.sk.
Učitelia infikovaní koronavírusom nakazili aj svojich rodinných príslušníkov

V Poprade a okolí sú v súčasnosti otvorené najmä materské školy a triedy prvého stupňa základných škôl, do ktorých chodia deti rodičov mimo takzvanej kritickej infraštruktúry štátu. Medzi zvýšeným počtom nakazených sú teda aj učitelia zo škôl v Poprade a okolitých obcí. Učitelia a pedagógovia sa nakazili v práci, pretože neboli, a dodnes nie sú, zaočkovaní. Koronavírusom ale nakazili aj ďalších členov rodiny. „V súčasnosti zaznamenávame len lokálne šírenie prípadov ochorení Covid-19 u žiakov a pedagógov v jednotlivých triedach základných škôl prvého stupňa. Vyučovací proces je prerušený v triedach na základe rozhodnutia riaditeľa školy,“ skonštatovala Margita Imrišková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Poprade.

Pedagógov, ktorí vyučujú prezenčne, začali očkovať od 13. februára tohto roka. Učitelia do 55 rokov vrátane sa očkovali vakcínou od spoločnosti AstraZeneca, starší ako 55 rokov dostávali vakcínu od Moderny. Otvorené očkovacie centrá najbližšie k Popradu boli v tom čase v Prešove, Liptovskom Mikuláši a Žiline. Pre učiteľky, s ktorými sa Aktuality rozprávali, predstavovalo najväčšiu prekážku cestovanie za vakcínou. „Pri prihlasovaní sa na očkovanie nebolo možné vybrať si vakcinačné centrum. To prideľoval systém automaticky. Niektorým kolegyniam priradil Žilinu, ktorá je od Popradu vzdialená 150 kilometrov. Vyčkávala som na to, že sa podľa medializovaných informácií vakcinačné centrum otvorí aj v Poprade, čo sa však nestalo," prezradila jedna z popradských učiteliek, ktorá si želá ostať v anonymite.

Analytici zúria: „Všetko robíte zle! Ihneď zavrte školy!“ vyzývajú kompetentných
Rodičia aj učitelia síce tlačia na starostov a zriaďovateľov aby išli deti opäť do školy. Analytici sú však zásadne proti. Podľa nich nie je teraz vhodná doba na to, aby sa otvárali školy. Čítať ďalej
08 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

Infekcia sa medzi deťmi šíri rýchlejšie po otvorení prvého stupňa na školách

V Poprade sa vtedy vakcinačné centrum neotvorilo a s pribúdajúcim časom sa pre miestnych učiteľov uzatvorila možnosť, prednostne sa dostať na očkovanie.

„Teraz čakám, kedy mi uplynie doba po prekonaní nákazy Covid-19 a zároveň na to, kedy sa budem môcť prihlásiť na očkovanie pre moju vekovú kategóriu," dodala učiteľka. Zvláštne je, že mesto Poprad, ako zriaďovateľ materských a základných škôl, štatistiky zaočkovaných pedagógov a školského personálu neeviduje ani nepozná. Nie je preto možné zistiť, koľko zamestnancov škôl sa zaočkovalo a koľko na očkovanie ešte len čaká.

„V rámci celého Prešovského kraja bolo v období od 6. do 11. týždňa tohto roku celkovo aplikovaných 15 217 vakcinačných dávok u skupiny evidovanej ako učitelia,“ vysvetlil tlačový odbor rezortu zdravotníctva, ktorý ale neuvádza číslo, aký je celkový počet pedagógov a ostatného školského personálu. Popradská nemocnica fungovala na hranici svojich kapacít, keď mala všetky lôžka s pľúcnou ventiláciou plne obsadené, už pred uplynulým víkendom.

Na kritickú situáciu rýchlo zareagovali dobrí ľudia, ktorí nemocnici v Poprade darovali dva pľúcne ventilátory. Podobne ako v okrese Poprad zaznamenali zvýšený počet infikovaných aj v Bratislavskom samosprávnom kraji. Počet infikovaných detí od otvorenia škôl výrazne narástol, hoci medzi dospelými sa nákaza šírila pomalšie.

„Do 19. marca sa v kraji nakazil viac ako dvojnásobok detí oproti celému februáru,“ informuje portál zivemesto.sk. Infekcia sa medzi deťmi šíri rýchlejšie po tom, ako vláda a minister školstva umožnili 15. februára otváranie prvého stupňa škôl. Oproti 722 infikovaným deťom vo februári počet pozitívnych do 19. marca stúpol na 1589. Najvýraznejšie sa nárast prejavuje vo vekových kategóriách 10 až 14 rokov a 15 až 19 rokov. Nákaza sa šírila aj medzi deťmi, ktoré chodia na prvý stupeň základných škôl a do škôlok, uvádza portál aktuality.sk.

Krajčí v tom má chaos, školy sa môžu otvoriť aj v čiernych okresoch
Podľa vyjadrení ministra zdravotníctva by v čiernych okresoch mali byť školy zatvorené. Jeden z nich však školy aj škôlky otvoril. Bol to čierny Ilavský okres. Posledné slovo majú totiž primátori a starostovia, informuje Denník N. Čítať ďalej
26 | 02 | 2021 | Diana Zaťková