Novinár Tóth: politici zničili SIS-ku svojimi nominantmi a teraz tvrdia, že ju treba zrušiť, lebo nefunguje.
28 | 03 | 2021 I Petra Demková

„Ak sa má niečo zásadné zmeniť, musí to byť tupé, primitívne a národným záujmom škodiace myslenie slovenských politikov. Nie je totiž možné, aby príčetného štátnika napadlo po voľbách vyhlásiť, že koaliční partneri sa dohodli na tom, komu z nich patrí právo nominovať riaditeľa SIS. Prípadne prezidenta Policajného zboru a podobne,“ vysvetľuje Peter Tóth.


„Opäť sa stalo moderným hovoriť o tom, že SIS je potrebné zrušiť. Vyhlasujú to okrem iných takí, čo sami prispeli k jej úpadku. Sú dokonca takí obmedzení, že nechápu, ako primitívne zamieňajú príčinu s následkom a naopak,“ začína novinár P. Tóth svoj príspevok z ostra.

Tóth informuje o pôsobení „gangu“ Peter Košč, Vladimír Pčolinský, Daniel Lipšic a spol. Tóth tvrdí, že táto organizovaná skupina v spolupráci s Borisom Beňom zneužila sily a prostriedky SIS na to, aby ho vystavili ako svedka v kauze Kuciak prípadnému násilnému útoku zo strany páchateľov. Novinár vníma aj udalosti okolo Vladimíra Pčolinského, jeho námestníka Borisa Beňu, aj ďalších funkcionárov služby a „profesionálneho kriminálnika“ Petra Košča, v širších súvislostiach.

Odmietla som jeho perverzné návrhy, a teraz mi ide o život, hovorí Zsuzsová o Lipšicovi
Obvinená Alena Zsuzsová, ktorá pred časom zamestnávala esemeskami polovicu parlamentu, poslala otvorený list prezidentke Zuzane Čaputovej. Šokujúce je, že v ňom opisuje obavy o život. Ako dôvody svojich obáv uviedla špeciálneho prokurátora Lipšica,... Čítať ďalej
26 | 03 | 2021 | Diana Zaťková

Začiatok úpadku

Tóth sa púšťa do histórie riadenia SIS-ky. Už v roku 2003 novinári zasahovali do riadenia štátu. „Vtedy konšpirátorka Monika Tódová, šéfredaktor SME Martin M. Šimečka a istý Miloš Žiak v spolupráci s riaditeľom NBÚ Jánom Mojžišom rozpútali kampaň proti SIS a jej riaditeľovi Vladimírovi Mitrovi. Výsledkom bolo rozhodnutie premiéra Mikuláša Dzurindu nahradiť ho politikom a intelektuálnym poníkom Ladislavom Pittnerom. Od tej chvíle sa začali v tajnej službe rozmáhať dovtedy nevídané nešváry,“ opisuje začiatky úpadku novinár.

Nový premiér Róbert Fico za riaditeľa SIS presadil ďalšieho politika, Jozefa Magalu. S jeho príchodom do čela SIS sa na scéne objavuje aj Peter Košč ako jeho poradca. V tejto fáze sa podľa Tótha SIS zmenila na obchodnú spoločnosť.

Po vláde I. Radičovej sa k moci sa opäť dostal R. Fico a do funkcie SIS s ním Ján Valko. „Za jeho pôsobenia však bol aspoň čiastočne eliminovaný vplyv kriminálnikov typu Petra Košča,“ píše Tóth. V ďalšom období Robert Fico súhlasil, aby riaditeľa SIS nominovala SNS. „Tak sa na scénu dostáva ďalší politický panák Anton Šafárik za pätami s Petrom Koščom, Borisom Beňom, Petrom Gašparovičom, Mariánom Zetochom a Vladimírom Pčolinským. V SIS si riadiace pozície podelili skupiny okolo Petra Košča, Vladimíra Pčolinského, Norberta Bödöra a istého Mareka Gašparca, prezývaného Šulo,“ informuje známy novinár. V tejto dobe sa podľa neho zmenila SIS na výpalnícku organizáciu.

„Definitívnym spečatením profesionálneho úpadku SIS bolo vymenovanie ďalšieho politika a kriminálnika za jej riaditeľa, keď sa moci ujal psychicky dekompenzovaný Igor Matovič. Súhlasil s tým, že riaditeľa tajnej služby nominuje kriminálna organizácia s krycím názvom Sme rodina. Boris Kollár dal do pľacu meno Vladimíra Pčolinského, vláda ho odkývala a nesvojprávna sedmokráska v prezidentskom paláci ho do funkcie riaditeľa SIS vymenovala. Ostatné už všetci dobre poznáme a nie je potrebné to zoširoka rozoberať,“ informuje Tóth.

Politikovi Lipšicovi na čele špeciálnej prokuratúry nedôveruje až 62 percent ľudí!
21 | 03 | 2021 | editor01hd

Kto za to môže? Politici!

V tejto situácii sa ozývajú, podľa Tótha, nekompetentné vyhlásenia o tom, že SIS je potrebné zrušiť a založiť odznova. Niečo v tomto duchu povedala aj profesorka Radičová. „V takej chvíli si človek s hrôzou uvedomí, že toto prostoduché stvorenie kedysi riadilo štát. Ako môže niekto s najvyšším akademickým titulom nerozoznať, čo sú príčiny a čo následky? Problémom nie je SIS, ale sú ním politici. To oni urobili z iných politikov riaditeľov tajnej služby a tak to aj vyzeralo a dodnes vyzerá,“ upozorňuje novinár.

„Ak sa má niečo zásadné zmeniť, musí to byť tupé, primitívne a národným záujmom škodiace myslenie slovenských politikov. Nie je totiž možné, aby príčetného štátnika napadlo po voľbách vyhlásiť, že koaliční partneri sa dohodli na tom, komu z nich patrí právo nominovať riaditeľa SIS. Prípadne prezidenta Policajného zboru a podobne,“ napísal na rovinu známy novinár.
Riešenie?

„Ak to myslíme s bezpečnosťou a spravodajskou ochranou našej krajiny vážne, odchádzajúci a nastupujúci premiér by mali stráviť nielen niekoľko minút počas fototermínu pri odovzdávaní a preberaní úradu. Naopak, mali by pred aj po tejto udalosti stráviť niekoľko dlhých hodín plodnými diskusiami o tom, aké štátne politiky by nemali byť zmenou vlád zásadným spôsobom dotknuté,“ navrhuje Tóth alias Ďateľ.

„SIS nie je potrebné zrušiť. Skôr zreformovať. Na začiatok by úplne stačilo, keby politici pochopili, že tajné služby sú ich zrkadlom, a preto by do ich vedenia mali vyberať profesionálov bez väzieb na také pochybné existencie, akými sú Peter Košč, Vladimír Pčolinský a iní keťasi, čo založili svoju ekonomickú existenciu na politickom výpalnom,“ zakončuje známy novinár.

Harabin: Vladimír Pčolinský bol popredným členom Lipšicovej organizovanej skupiny
Zadržaný riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský sa dnes vzdal nielen svojej funkcie, ale cez svoju právničku oznámil, že už nechce byť činný vo verejnom živote. Na celú situáciu zareagoval aj exminister spravodlivosti a bývalý predseda Najvyššieho súdu... Čítať ďalej
14 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik