Významná posila pod ruskou vlajkou - bojová fregata Maršal Šapošnikov končí prípravy na zaradenie do služby
27 | 03 | 2021 I Ivan Brožík
Konečne je známy dátum presunu modernizovanej fregaty Maršal Šapošnikov k ruskému námorníctvu do činnej služby. Stane sa tak o dva mesiace.

Informácie poskytli denníku Izvestija zdroje z ruského ministerstva obrany. Sprostredkúva ich portál topwar.ru.
Vyrástla bojová loď

Modernizácia vojnovej lode, ktorá sa predtým považovala za veľkú protiponorkovú loď, sa začala v roku 2016. Stala sa fregatou kvôli tomu, že vlastnosti jej zbraní sa po vykonaných prácach radikálne zmenili.

V júli 2020 začala od základu zmodernizovaná vojnová loď námorné skúšky. Továrenské skúšky fregaty boli ukončené do konca minulého roka.


Súčasť Tichomorskej flotily

Na jar tohto roku bude fregata prevelená do Tichomorskej flotily a začne vykonávať bojové misie. Jej súrodenec "Gorškov" slúži v Barentsovom mori. Je zaradený do Severnej flotily Ruskej federácie.  Podľa vojenského experta Vasilija Kašina ide v prípade Šapošnikova o spoločné manévre s čínskym námorníctvom. Taktiež diaľkové plavby do Indického oceánu, návštevy prístavov v ázijsko-pacifickom regióne a mnoho ďalších úloh.
Úplne nové plavidlo

Fregata, ktorá je postavená na pôvodnom trupe, je vybavená vysoko presnými modernými zbraňami a dokonalým sonarovým vybavením, významne posilní ruskú námornú skupinu v regióne.

V priebehu modernizácie dostal Maršal Šapošnikov do výbavy nadzvukové rakety Zircon, ako aj rakety Kaliber a Onyx. Teraz sa stal samostatnou bojovou jednotkou, ktorá nevyžaduje sprievod pomocných plavidiel.

(Medzititulky red. HD.)

Rusko ovládlo vzdušný priestor, rakety Zirkon začne sériovo dodávať pozemným a námorným silám (video)
V Bielom a Barentsovom mori sa úspešne ukončili celé série testov, všetky dopadli tak, ako sa očakávalo. Rakety Zirkon dostali zelenú na cestu k jednotkám, ktoré ich môžu začať používať. Čítať ďalej
30 | 01 | 2021 | Ivan Brožík