V nedeľu si opäť prestavíme čas a urobíme tak ešte zopárkrát. Covid totiž predĺžil striedanie času
27 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Rok 2021 mal byť posledným, keď si Európania posunú ručičky na hodinkách. V októbri, pri návrate k zimnému času, o 60 minút späť. Dlhoročný model striedania letného a zimného času totiž pred dvoma rokmi zrušil Európsky parlament. Zdá sa však, že hodinky si ešte párkrát prestavíme. Covid totiž predĺžil striedanie času, píše denník SME.


„Všetci sme sa pred dvoma rokmi zhodli, že striedanie času je prežitok, ktorý dnes už nemá opodstatnenie,“ hovorí pre SME europoslanec Ivan Štefanec. Ten bol jedným z iniciátorov kroku. Súhlasí aj europoslankyňa Monika Beňová. „Tiež som hlasovala za zrušenie striedania,“ potvrdila.
V rukách štátov

Konečné rozhodnutie o tom, aký čas v jednotlivých krajinách zostane zachovaný, nechal Brusel v rukách členských štátov. Na úrovni Rady Európskej únie, kde sa mali dohodnúť ministri členských krajín, však táto téma uviazla.

Jednotliví ministri sa zhodujú na tom, že koronavírusová kríza zatienila aj dôležitejšiu agendu ako zrušenie striedania času. Hoci sa členské krajiny jednomyseľne zhodli na tom, že striedanie času chcú zrušiť, zatiaľ sa nerozhodli, ktorý z dvojice časov si ponechajú. Je preto otázne, v ktorom roku si budeme čas na hodinkách posúvať poslednýkrát. Štefanec odhaduje, že by k tomu mohlo dôjsť v roku 2023.

Suchoba sa v telemoste z Dubaja polícii priznal ku kauze Očistec
Podnikateľ Michal Suchoba sa priznal pri sobotňajšom výsluchu ku kauze Očistec. Slovenská polícia vypočúva Suchobu cez telemost medzi Bratislavou a Dubajom, kde sa muž aktuálne nachádza. Tamojšia polícia zabavila Suchobovi cestovný pas, slovenská... Čítať ďalej
27 | 03 | 2021 | Ivan Brožík


„Mnohé štúdie ukazujú, že vďaka tomuto posunu sa dnes už nijaké prostriedky neušetria, skôr naopak. V minulosti malo striedanie času zmysel s cieľom šetriť elektrickú energiu a prispôsobiť pracovný čas tej fáze dňa, keď je prirodzené svetlo. Dnes už máme pracovný čas mimoriadne flexibilný, pandémia to iba umocnila,“ hovorí Štefanec.

Problém však nastáva pri rozhodnutí, ktorý čas by mal byť zachovaný. V tejto otázke majú najjednoznačnejší postoj Portugalčania, keďže absolútna väčšina z nich si praje zachovanie letného času.


Podobne rozhodní sú obyvatelia Cypru či Poľska.

Aj na Slovensku si väčšina obyvateľov praje zachovanie letného času, tu už však rozdiel medzi priaznivcami letného a zimného času nie je až taký výrazný. Slovenské ministerstvo práce navyše už pred dvoma rokmi uviedlo, že v rozpore s prevažujúcou vôľou verejnosti preferuje trvalé zachovanie zimného času.

Bittó Cigániková: Klobúk dole, Matovič s nami šikovne vypiekol!
Strana SaS mala pred časom jednoznačnú požiadavku. Svoje zotrvanie vo vládnej štvorkoalícii podmienila odstúpením Igora Matoviča z postu premiéra. No s tým, že Matovič chce zostať aj naďalej členom vlády nerátala. Podľa SaS by bolo pre celú krajinu... Čítať ďalej
27 | 03 | 2021 | Diana Zaťková