"Hegerová bola významná slovenská speváčka, ktorá nemohla svoj talent realizovať doma," hovorí Hrnko
27 | 03 | 2021 I Michal Filek

"Prednedávnom, 23. marca odišla do umeleckého neba významná predstaviteľka európskeho šansónu Hana Hegerová. Ako to už býva v našich karpatských pomeroch, aj takáto udalosť nemohla prejsť bez toho, aby slovenské média opäť nepustili fejkové správy o tomto neobyčajnom talente spod Tatier. Skoro unisono tvrdili, že zomrela známa česká šansónová speváčka (sic!)," píše na facebooku bývalý poslanec Anton Hrnko. Prečítajte si, čo v osobe Hany Hegerovej v skutočnosti stratili Slováci.






Je to už asi náš osud, hovorí Hrnko, že v pravidelných intervaloch v rozmedzí 10 až 20 rokov si Slováci či už skutočne alebo obrazne popravujú svoje významné osobnosti, alebo ich aspoň pošpinia, resp. priradia niekomu inému. Nie inak to je aj v tomto prípade.





Takže začnime piť čisté víno! Kto v skutočnosti bola Hana Hegerová? Určite jeden z najvýznamnejších slovenských talentov v oblasti hudby, najmä populárnej. Ale ako to už u nás býva, doma nikto nie je prorokom. To, že sa Hana Hegerová nestala prorokom na Slovensku, spočívalo v jednej vo vzťahu k jej talentu úplne nepodstatnej veci - v pôvode.


Narodila sa ako Carmen Mária Štefánia Farkašová a jej otec, Ján Farkaš patril k popredným aktivistom HSĽS a významným funkcionárom v období prvej Slovenskej republiky. Je zaujímavý údaj o ňom, že bol židovského pôvodu, avšak v rámci rozdelenia ľudáckej garnitúry na radikálov a umiernených, patril do prvej, teda Tukovej skupiny.


Asi sa bude treba aj na tieto dejiny pozrieť s určitým odstupom. Dosť na tom, že talentovanej speváčke, ktorá svojím spevom na nádraží v Bratislave ozvláštňovala 7. októbra 1938 nadšené privítanie prvého predsedu autonómnej slovenskej vlády J. Tisa, vracajúceho sa z Prahy s prísľubom autonómie Slovenska, to výrazne skomplikovalo život v obnovenom Česko-Slovensku.

Hana Hegerová mala ťažký život: Zomrel jej syn a skončila vo väzení!
Bola označovaná za kráľovnú šansónu. Vďaka talentu, šarmu a usilovnosti patrila Hana Hegerová medzi ikony československej hudobnej scény. Jej život však nebol vždy jednoduchý. Sprevádzali ju veľké problémy a komplikácie, píše portál... Čítať ďalej
24 | 03 | 2021 | Timotej Dudka

Nemala to ľahké. Pre svoje meno sa jej dostávalo dosť ústrkov a dokonca musela prijať meno svojej matky - Hana Čelková - aby sa stratila z oči všadeprítomných kontrolórov ideologickej čistoty. Preto sa na Slovensku dostávala na pódium skôr v okrajových sférach, nie tam, kde by to patrilo podľa jej talentu a schopností.


Všetko odstrkovanie skončilo, keď začiatkom 60. rokov minulého storočia odišla do Prahy. Tam jej dovolili naplno rozvinúť jej talent a zakrátko urobila dieru do populárnej hudby nielen v bývalom Česko-Slovensku, ale aj v Európe.


Nie všetci ľudia, ktorí bývajú v Prahe, sú Česi. Toho by si mohli byť vedomí i redaktori slovenských médií, ktorí majú so slovenčinou určite väčšie problémy, ako mala Hana Hegerová aj napriek tomu, že trvalo žila v Prahe. Pamätám si jeden jej medailón, v ktorom rozprávala o sebe. Zdôverila sa v ňom, že aj keď bežne -aj v súkromí - v Prahe rozprávala česky, so svojím synom, ktorý žil v Prahe a taktiež bežne používal češtinu, vždy komunikovala v slovenčine. Koľko slovenských matiek za Moravou koná takto? Odpoveď na túto otázku by nás možno prekvapila.



Takže na záver bez toho, žeby som niekomu chcel vstupovať do jeho kruhov, nemožno konštatovať inak, len v súlade s pravdou: Zomrela významná slovenská speváčka, ktorá v nepriaznivom osude svojho národa nemohla realizovať svoj talent doma. Väčšinu svojej tvorby realizovala v českom jazyku, čím určite prispela aj k rozvoju českej kultúry, ale bez hanby nemožno o nej povedať to, čo dvojbodková slovenská verejnoprávna televízia, že bola česká speváčka.


Legendárna speváčka Hana Hegerová zomrela vo veku 89 rokov
Kráľovná nezabudnuteľných hitov Hana Hegerová († 89), ktorá sa nimi hlboko vryla do českej i slovenskej populárnej scény, vystúpila do hudobného neba, informuje portál Aha!. Čítať ďalej
23 | 03 | 2021 | Timotej Dudka