Bittó Cigániková: Klobúk dole, Matovič s nami šikovne vypiekol!
27 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Strana SaS mala pred časom jednoznačnú požiadavku. Svoje zotrvanie vo vládnej štvorkoalícii podmienila odstúpením Igora Matoviča z postu premiéra. No s tým, že Matovič chce zostať aj naďalej členom vlády nerátala. Podľa SaS by bolo pre celú krajinu najlepšie, keby Matovič aj Sulík skončili v parlamente. Obaja by boli pod verejnou kontrolou, tvrdí pre Denník N Jana Bittó Cigániková.


Keďže Matovič prešvihol ultimátum SaS, strana "prerušila účasť v koalícii" a z postu ministra hospodárstva odstúpil aj jej predseda Richard Sulík. No Bittó Cigániková sa ešte ako opozičná poslankyňa necíti. Bola by rada, keby SaS v koalícii zotrvala, ale bráni tomu Igor Matovič.


"Prerušili sme účasť s nádejou, že Igor Matovič dodrží, čo sľúbil, a odíde zo svojho postu. Chceme ukončiť krízu, a to sa dá len vtedy, keď Igorovi Matovičovi dáte tvrdé podmienky. Videli ste za posledný rok, že niekedy mu trvalo týždne, niekedy dni a niekedy len hodiny, kým uzatvorenú dohodu porušil. Pochopili sme, že v istej chvíli treba dať časové ultimátum," hovorí Bittó Cigániková.



Stačí, aby dodržal slovo

Podľa zatiaľ ešte stále predsedníčky Výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo existuje šanca na štvorkoalíciu. Stačí, keď Igor Matovič dodrží slovo. "Ja osobne si myslím, že vláda, kde by nebol Igor Matovič ani Richard Sulík by fungovala dobre. Boris Kollár občas vravieva – čo by sa zmenilo, ak by boli v parlamente? Podľa mňa veľa," konštatuje.


Po páde vlády riadi štát dosluhujúci kabinet, až do menovania novej exekutívy
Po páde vlády riadi štát naďalej tento istý kabinet, a to až do menovania novej garnitúry. Vyplýva to z Ústavy SR, ktorá rieši viacero spôsobov pádu vlády. Čítať ďalej
27 | 03 | 2021 | tasr

"Je iné, keď na vláde rokujú za zatvorenými dverami, a iné, keď by ich slová počas rokovania v parlamente boli pod stálou verejnou kontrolou," vysvetľuje Bittó Cigániková svoje stanovisko.



S týmto nerátali...

Keď Richard Sulík povedal: „Ak by mala byť požiadavka zo strany OĽaNO, že vymeníme premiéra a musí odísť aj Sulík, bol by som pripravený to urobiť,“ mal ešte dodať vetu: „a Matovič nemôže byť už vo vláde“. Strana SaS  vtedy nerátala aj s ďalším variantom. Že by Matovič po odchode s postu premiéra mohol zostať vo vláde.

"Je to chytráctvo, s ktorým sme nerátali, ale to je Igor Matovič. Klobúk dole, šikovný, vypiekol s nami. Rátali sme s tým, že ak skončí ako premiér, nebude vo vláde, lebo on sám hovoril, že ak má skončiť vo funkcii premiéra, odíde z politiky. Našiel si spôsob, ako dať nohu do dverí, dobre," priznala Bittó Cigániková.

Chmelár: Šiesti europoslanci zradili štátne záujmy Slovenskej republiky
Priatelia, zapamätajte si tieto mená: Vladimír Bilčík, Michal Šimečka, Michal Wiezik (koalícia Progresívne Slovensko – Spolu), Peter Pollák (OĽaNO), Miriam Lexmann (KDH), Eugen Jurzyca (SaS). Týchto šesť europoslancov zradilo štátne záujmy... Čítať ďalej
27 | 03 | 2021 | Michal Filek


V takom prípade si SaS, de facto, kladú ďalšiu podmienku. Vo vláde chcú mať aj svojho predsedu. "Naša ponuka, že z vlády odíde Richard Sulík, sa týmto stala bezpredmetnou. To nie je ďalšia požiadavka," vysvetľuje poslankyňa.

"Ak by už Igor Matovič musel byť prilepený na stoličke a zostať vo vláde, tak okej, nech tam je, ale potom tam musí byť aj Richard Sulík, aby tak ľahko nedochádzalo k nekorektným zásahom do vládnutia, ktoré Igor Matovič robil doteraz. Nemáme dôvod robiť ďalšie ústupky, veď nakoniec, vláda bez nás môže ďalej fungovať," uzatvára Bittó Cigániková.


Heredoš tvrdí, že zničenie gastra ide podľa plánov „veľkého resetu“ elít. Na konci bude totalita
Miro Heredoš, ktorý sa postavil na čelo iniciatívy slovenských gastronómov v čase Korony, napísal na Facebook zaujímavý príspevok. Informuje, že ničenie podnikania ľudí a následné existenčné problémy celých rodín sú plánom elít. Deje sa takzvaný... Čítať ďalej
27 | 03 | 2021 | Petra Demková