Visolajský: "V prípade nakazenia sa žiadame stopercentnú PN-ku!"
26 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Slovenskí zdravotníci melú z posledného. Trpia nedostatkom lôžok, personálu, pľúcnych ventilátorov, nadbytkom pacientov a, samozrejme, umieraním chorých na Covid. Mnohí sa aj pri výkone svojho povolania Covidom nakazili. Kto by to mohol poprieť? No zdá sa, že niekto predsa. Riaditelia nemocníc nechcú zamestnancom uznať pandemickú péenku! Informuje portál teraz.sk.


Predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský spolu s prezidentom Slovenskej lekárskej komory (SLK) Marianom Kollárom na tlačovej konferencii pred ministerstvom zdravotníctva informovali, že slovenskí zdravotníci, na rozdiel od svojich kolegov v iných európskych krajinách, majú čoraz väčší problém s tým, aby im po infikovaní v práci bola uznaná pandemická práceneschopnosť.

"Sociálna poisťovňa sa aktívne dožaduje nemocníc a od riaditeľov nemocníc žiada potvrdenia, že daný zdravotník sa infikoval v práci, aby mohla túto COVID PN vyplatiť. Sme svedkami toho, že riaditelia nemocníc čoraz viac odmietajú dávať toto potvrdenie," povedal šéf LOZ.

Žiadajú preto, aby sa urýchlene odstránili všetky legislatívne prekážky na plné hradenie pandemickej PN. Vyzývajú vládu SR a Národnú radu (NR) SR, aby vypustili vystavovanie potvrdenia a povinnosť preukazovania sa toho, že sa zdravotník nakazil pri výkone svojho povolania. Visolajský zdôraznil, že trpezlivosť slovenských zdravotníkov je "veľmi veľká, ale nie bezhraničná".

Uhrík varuje: Slováci pozor, Europarlament schválil nové dane. Proti som bol len ja!
Europoslanec Milan Uhrík píše na sociálnej sieti o novej dani, ktorú včera schválil Európsky parlament. Nezabudol pripomenúť, že zo slovenských poslancov bol jediný proti. "To je niečo neskutočné. Stačí dať europoslancom v Bruseli veľké platy a... Čítať ďalej
26 | 03 | 2021 | Michal Filek


Kollár poukázal na to, že bol schválený tzv. úrazový príplatok, ktorý sa po započítaní k pracovnej neschopnosti vo výške 55 percent vymeriavacieho základu môže posunúť k 100 percentám, čo sa však podľa jeho slov v praxi nenaplnilo.

"Z nášho pohľadu cítime, že úrazový príplatok nie je tým riešením, ktoré sme očakávali od legislatívy," doplnil. Sociálna poisťovňa by mala zdravotníkom podľa jeho názoru vyplatiť plných 100 percent, tak ako je to napríklad pri policajtoch či sudcoch.

SLK aj LOZ pripomínajú, že problém trvá už rok. Tvrdia, že premiér Igor Matovič (OĽANO) na rokovaniach problém so stopercentným preplácaním PN nemal.

Otrasné: Už na jeseň anonym hlásil problémy v domove dôchodcov. Prečo úrad nezabránil týraniu?
Podnet týkajúci sa podmienok a zlého zaobchádzania so seniormi v domove dôchodcov (DD) na Pažítkovej ulici v bratislavskom Ružinove sa objavil už vlani na jeseň. Anonymný podnet v novembri 2020 doručili do Kancelárie verejného ochrancu práv (KVOP),... Čítať ďalej
26 | 03 | 2021 | tasr