Kontajnerovú loď uviaznutú v Suezskom prieplave sa stále nepodarilo vyslobodiť
26 | 03 | 2021 I tasr

Obrovskú kontajnerovú loď Ever Given, ktorá od utorka blokuje Suezský prieplav, sa ani v piatok nepodarilo uvoľniť. Informovala o tom agentúra AFP.


Loď je priečne zakliesnená v Suezskom prieplave a blokuje tak premávku v oboch smeroch na jednej z najrušnejších námorných trás na svete. Na vyslobodenie lode Ever Given čaká najmenej 150 lodí, a to v blízkosti prístavu Port Said v Stredozemnom mori, prístavu Port Suez v Červenom mori i tých, ktoré už uviazli v systéme kanálov prieplavu.

Loď prevádzkuje taiwanská spoločnosť Evergreen Marine. Majiteľom lode je však japonská lodná spoločnosť Shoei Kisen KK. Jej predstavitelia podľa televízie CNN v piatok vyjadrili nádej, že ich loď znovu vypláva do soboty rána SEČ.

CNN však upozornila, že toto stanovisko výkonného riaditeľa spoločnosti Shoei Kisen KK Tošijakiho Fudžiwaru je v rozpore s názormi odborníkov na lodnú dopravu, ktorí sú presvedčení, že vyslobodenie plavidla s hmotnosťou 224.000 ton môže trvať niekoľko dní alebo dokonca týždňov.

Fudžiwara v diskusii o možných nárokoch na náhradu škody uviedol, že jeho "spoločnosť nateraz nedostala žiadne žiadosti". Dodal, že urovnanie celej záležitosti môže trvať aj niekoľko rokov.

Podľa spoločnosti spravujúcej Suezský prieplav (SCA) je na vyslobodenie lode potrebné z brehov prieplavu odstrániť až 20.000 metrov kubických piesku.
Podľa Petera Berdowského, generálneho riaditeľa spoločnosti Boskalis, plavidlo "uviazlo v skale". "Loď je našťastie v dobrom stave, nepoškodená, čo je dôležitá základná podmienka," uviedol Berdowski vo štvrtok v rozhovore pre holandskú televíziu.

Boskalis je sesterskou spoločnosťou firmy Smit Salvage. Je to jedna z firiem usilujúcich sa o vyslobodenie lode Ever Given, dodala televízia CNN.

Egypt: Zrážka vlakov si vyžiadala najmenej 32 mŕtvych a 66 zranených
Najmenej 32 obetí na životoch a približne 66 zranených si vyžiadala zrážka dvoch osobných vlakov. Došlo k nej v piatok na juhu Egypta. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Čítať ďalej
26 | 03 | 2021 | tasr