Ako Makó sabotoval akciu daniarov? Z výšky úplatkov sa vám zakrúti hlava
26 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

S prosbou o pomoc prišiel v lete 2019 galantský podnikateľ Miroslav Janeba za svojim známym Tomášom Rajeckým z mafiánskej skupiny piťovcov. Janeba potreboval vybaviť "maličkosť" u daniarov. Nikoho tam však nepoznal, a tak nastúpili mafiáni a státisícové úplatky, informuje denník SME.


Janeba zastupoval dvoch nelegálnych výrobcov cigariet. Poznal ich len pod menami „Vasiľ“ a „Jegor“. Obaja od neho chceli, aby im u daňového úradu vybavil nerušenú výrobu. Potreboval sa preto dostať k vtedajšiemu šéfovi kriminálky finančnej správy Ľudovítovi Makóovi, ktorého nepoznal.

Oslovil preto Rajeckého. Ten je známy kontaktmi na vplyvných ľudí, a ten zorganizoval stretnutie s Makóom v kaštieli podnikateľa Zoroslava Kollára v Tonkovciach.

Priznal sa k tomu samotný Janeba, ktorého poslal súd koncom roka 2019 do väzby pre podozrenia z členstva v zločineckej skupine Sereďania a z účasti na vražde údajného bossa tohto gangu Maroša Kováča. Vyplýva to z textu obvinenia voči Rajeckému a zvyšku skupiny.

Valášek: „Ja a nový šéf diplomacie? V žiadnom prípade, verím, že Korčok sa vráti!“
Vládna koalícia sa rozpadáva. Ministerské stoličky včera odpustili šéf rezortu školstva Branislav Gröhling aj diplomacie Ivan Korčok. Jeho miesto by v novej vláde mal vraj nastúpiť Tomáš Valášek, čo on ale, zatiaľ, vo svojom statuse... Čítať ďalej
26 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik


"Za obidve fabriky som ja prostredníctvom Rajeckého vyplatil Makóovi 800-tisíc eur,“ vypovedal Janeba.

Vasiľ mal fabriku pri obci Lipová, za ochranu platil mesačne paušál 150-tisíc eur. Jegorova výrobňa bola v bratislavských Vajnoroch a platil 160-tisíc eur. Len Vasiľ takto od septembra 2019 vyplatil Janebovi 900-tisíc eur, Janeba si nechal 120-tisíc eur.

"Keďže vo februári boli voľby, tak bolo dohodnuté, že do 15. februára 2020 odídu, alebo sa dohodneme na ďalšom fungovaní, podľa toho, ako dopadnú voľby,“ vypovedal Janeba.
Pomáhal aj Böhm

Obvinenie sa týka aj šalianskych podnikateľov Jozefa Kertésza a Gabriela Bihercza, ktorí podľa doterajších výsledkov vyšetrovania takisto nelegálne vyrábali cigarety a kúpili si ochranu u Makóa.

Blaha: "Ak mal Heger ukázať, že je iný ako Matovič, zlyhal na plnej čiare. Len frázy a hejt..." (VIDEO)
Na TV JOJ vysielali včera večer politickú diskusnú reláciu s hosťami Eduardom Hegerom a Robertom Ficom. Robert Fico v nej historicky znemožnil Eduarda Hegera, že to sa zapíše do moderných slovenských dejín. Myslí si to poslanec SMER-u Ľuboš... Čítať ďalej
26 | 03 | 2021 | Michal Filek





Kertész a Bihercz mali výrobňu cigariet Golden Tobacco vo Vozokanoch, v ktorej okrem riadnej výroby produkovali podľa obvinenia aj cigarety načierno. Ich sprostredkovateľom s Makóom namiesto Rajeckého s Kollárom bol bývalý siskár František Böhm, ktorý vo februári spáchal samovraždu.

Dohodli si úplatok za každý kamión nelegálnych cigariet stotisíc eur, z ktorých si Böhm nechával 40- až 50-tisíc podľa počtu cigariet v kamióne. Takto podnikali do roku 2016.

Vďaka úplatkom dostali varovanie pred zásahom daniarov v októbri 2019. Makó ho za úplatok 300-tisíc eur sabotoval. "Makó priamo komunikoval s veliteľom akcie a on potom na hlasitom odposluchu s Jozefom Kertészom, kde mu Makó dal jasné inštrukcie, čo má Kertész spraviť a ako má vyviesť nelegálne vyrobené cigarety z Vozokán z fabriky.“

OĽaNO klame na úrovni Štefana Harabina po prezidentských voľbách, vraví Šutaj Eštok
Politika je miestom pre polopravdy, nepravdy aj lži. Politici narábajú so sľubmi a lžami ako bankár s peniazmi. A práve na lži sa zameral vo svojom statuse poslanec Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok. Čítať ďalej
25 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik