SaS pozastavuje účasť v koalícii, kým nepodá Matovič demisiu. OĽANO: Sulík chce povaliť ďalšiu vládu
25 | 03 | 2021 I editor01hd
SaS pozastavuje účasť v koalícii, pokiaľ premiér Igor Matovič nepodá demisiu. Informoval o tom predseda strany Richard Sulík, informuje TASR.
Mediálna prestrelka SaS a OĽANO

Oznámenie prišlo po tom, ako prezidentka Zuzana Čaputová prijala demisiu ministrov za stranu Branislava Gröhlinga a Ivana Korčoka. V rokovaniach bude SaS pokračovať až po demisii premiéra. Rokovania má podľa SaS viesť ten, koho prezidentka poverí zostavovaním novej vlády.

OĽANO so sklamaním konštatuje, že predseda strany SaS Richard Sulík sa rozhodol povaliť ďalšiu demokratickú vládu. Hnutie to uviedlo v stanovisku, ktoré TASR zaslal hovorca Matúš Bystriansky. "Uprednostniť vlastnú ministerskú stoličku pred budúcnosťou krajiny je poľutovaniahodné," skonštatovalo OĽANO.

"Teraz je na zodpovednosti nás zostávajúcich
Robert Fico radí koalícii vyriešiť ich nekončiace sa spory skupinovým sexom! (VIDEO)
Vládna kríza sa na Slovensku nedarí vyriešiť a rokovania jej predstaviteľov zatiaľ nič neprinášajú. Expremiér Robert Fico však pre nich jeden návrh má. A rozosmial ním všetkých na jeho tlačovej besede. Čítať ďalej
25 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik
strán, aby sme spoločnými silami snahe rozbiť vládu zabránili, tento útok ustáli, našli dohodu a vyviedli krajinu z politickej krízy," doplnil Bystriansky.

 „Netrápte sa, že sú až takí blbí som nevedel ani ja!“ utešuje voličov Ján Baránek (VIDEO)
Počas súčasnej vládnej krízy, ale aj pred ňou, už koaliční politici na seba vyliali nejednu špinu. Všíma si to aj politický analytik Ján Baránek, ktorý cez video odkazuje ľuďom: „Verte mi, priatelia, oni sú hlúpi!“ Čítať ďalej
25 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik


Vo štvrtok podali demisiu ministri, ktorých do vlády nominovala SaS - minister školstva Branislav Gröhling a minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Sulík následne oznámil, že SaS pozastavila svoju účasť v koalícii, kým premiér Igor Matovič (OĽANO) nepodá demisiu. SaS chce podľa neho ďalej rokovať o rekonštrukcii vlády na pôdoryse štvorkoalície. Rokovania má podľa strany viesť ten, koho prezidentka poverí zostavovaním novej vlády. Na stanovisko OĽANO reagoval tým, že "žiadna vláda povalená nie je".
Matovičovu demisiu žiada aj prezidentka Čaputová

"Dnešným dňom pozastavujeme našu účasť v koalícii, a to tak dlho, dokým Igor Matovič nepodá demisiu tak, ako sľúbil, že ju podá. Pripomínam, že demisia je nielen požiadavka strany SaS, ale aj strany Za ľudí, ako aj pani prezidentky, čo je mimoriadne zriedkavá, ak nie bezprecedentná udalosť," povedal Sulík. Vysvetlil, že sa nateraz nebudú zúčastňovať na oficiálnych rokovaniach. Pripustil možný vznik trojkoalície bez SaS, chcú však ďalej diskutovať. Nemá však podľa neho zmysel rokovať so starým premiérom o novej vláde.
Ak ostane Matovič členom vlády, chce byť ministrom aj Sulík

Šéf SaS odmieta presun premiéra do inej funkcie vo vláde, napríklad na post vicepremiéra pre boj s korupciou. Považuje za papalášizmus vytvoriť novú pozíciu "len preto, lebo niekoho potrebujú upratať". Ak z vlády premiér odmieta odísť, SaS podľa Sulíka ponúka ďalší ústupok, že by mohol Matovič ostať na jednej z pozícii vo vláde, ktorá dnes patrí OĽANO. V prípade, ak Matovič v kabinete zotrvá, chce v ňom byť aj Sulík. Keď niekto odíde z postu premiéra, mal by podľa Sulíka odísť úplne.

Zopakoval názor, že Matovič nespĺňa osobnostné, manažérske ani komunikačné predpoklady na výkon funkcie. Poukázal na dôsledky pandémie nového koronavírusu. "Igor Matovič namiesto dôstojného vládnutia rieši seba. Chápeme, že politika nie je súťaž krásy, rešpektujeme výsledky volieb, ale aj toto má svoje medze. To, čo zažívame teraz, nie je nič iné, ako boj Matoviča o moc," tvrdí.

Robert Fico radí koalícii vyriešiť ich nekončiace sa spory skupinovým sexom! (VIDEO)
Vládna kríza sa na Slovensku nedarí vyriešiť a rokovania jej predstaviteľov zatiaľ nič neprinášajú. Expremiér Robert Fico však pre nich jeden návrh má. A rozosmial ním všetkých na jeho tlačovej besede. Čítať ďalej
25 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik