Je výročie Sviečkovej manifestácie, je Deň ľudských práv a my nesmieme ani športovať, ani do kostola
25 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

"Myslím, že keby sme dnes chceli poukázať na všetky neprávosti zo strany vlády Igora Matoviča voči ľuďom, tak by sme tých sviečok potrebovali milióny." Citát Juraj Blanár.


Na margo dnešného výročia napísal na sociálnej sieti Juraj Blanár status na zamyslenie.

Pripomeňme aj za redakciu HD, že dnes si spomíname na Sviečkovú manifestáciu alebo Bratislavský Veľký piatok. Bola to pokojná manifestácia občanov za náboženské a občianske práva a slobody v socialistickom Česko-Slovensku, ktorá sa odohrala 25. marca 1988 na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Teraz však už Juraj Blanár.

Reprofoto FB (@Juraj Blanár)

Zápas, ktorý mal význam

"Ten zápas mal význam počas režimov, kedy bola ľuďom obmedzovaná ich voľnosť pohybu, zmýšľania či rozhodovania. A po vyše tridsiatich rokoch demokracie sa opäť musíme o ne hlásiť!"
Sú to naše práva!

"Áno, ľudské práva patria nám všetkým a nemožno nám ich donekonečna obmedzovať núdzovým stavom, keď mnohé opatrenia v boji proti pandémii je možné vykonávať aj bez neho. Núdzový stav vyhlasovaný Matovičovou koalíciou je práve tým konaním, kedy Slovensko zažíva neslobodu."

Blanár: Vláda by mala ľudí upokojovať a dávať nádej, no ukazuje spory
Podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Blanár (Smer-SD) tvrdí, že vláda by mala v čase pandémie ľudí upokojovať, ponúkať riešenia a nie ich znepokojovať spormi či chaotickými opatreniami. Povedal to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.... Čítať ďalej
30 | 01 | 2021 | tasr

Nútené činnosti a zákazy

"Dobrovoľne nasilu sa musíme chodiť dávať každý týždeň testovať, ak chceme ísť do práce. Nemôžeme sa voľne vybrať do prírody prekrásnych slovenských hôr. O vyjadrení našich názorov proti nesociálnym krokom vlády na zhromaždeniach môžeme iba snívať, aby vládna moc proti nám nenasadila hrubú silu a pokuty."

"Deň zápasu za ľudské práva je dnes oveľa aktuálnejší, ako by sme si pred rokom dokázali pripustiť alebo vôbec predstaviť. Dvadsiateho piateho marca by sme si mali všetci uvedomiť, ako ľahko možno prísť o práva, za ktoré bojovali naši predkovia neraz i so zbraňou v ruke."
Poukazujme na neprávosti vlády Igora Matoviča!

"Len pripomeniem, že práve 25. 3. 1988 sa Slováci prostredníctvom Sviečkovej manifestácie postavili vtedajšiemu režimu. Myslím, že keby sme dnes chceli poukázať na všetky neprávosti zo strany vlády I. Matoviča voči ľuďom, tak by sme tých sviečok na takejto manifestácii potrebovali milióny..." Píše Juraj Blanár na sociálnej sieti. Píše a - pripomína.

(Medzititulky red. HD.)

"Hlúposť či zámer slovenskej vlády ohrozuje našu národnú existenciu. Budapešť je na koni," hovorí Blanár
Neohlásená prítomnosť maďarského ministra zahraničných vecí v Komárne nebola náhodou. Mala z pohľadu Budapešti Slovensku ukázať, že Bratislava na ňom nerozhoduje. A v Karpatskej kotline ani nikdy nebude rozhodovať. Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | Ivan Brožík