Rusi zverejnili, že ich ľadoborec sa päť týždňov predieral Arktídou, aby zachránil nemeckých vedcov
24 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Podarilo sa. Ľadoborec "Kapitán Dranicin" a jeho posádka sa v zimnom období predrali zamrznutými ľadovými poľami až k nemeckej výskumnej lodi Polarstern.


"Samotný Polarstern je konštruovaný ako ľadoborec, ale uviazol." Informuje portál topwar.ru.
Rusi to v ľade vedia

Ruskému ľadoborcu "Kapitán Dranicin" trvalo päť týždňov, kým prešiel cez Barentsovo more a dostal sa až k Polarsternu. Príprava misie nemeckého výskumného ľadoborca ​​Polarstern na cestu do Arktídy trvala medzinárodnej vedeckej komunite 11 rokov a  vyžiadala si náklady 150 miliónov eur. Bez pomoci ruských námorníkov by však bola misia odsúdená na neúspech.

Najvýkonnejší ľadoborec sveta Arktika doplával na severný pól (video)
Jadrové ľadoborce série 22220 môžu viesť konvoje lodí až v trojmetrovom arktickom ľade. Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Ivan Brožík

Polarstern nie je "béčko"

Na uskutočnenie vedeckej misie bol vybraný nemecký ľadoborec Polarstern. Do prevádzky bo uvedený v roku 1982. Je schopný prerážať cestu až 1,5 metra hrubým ľadom rýchlosťou 5 uzlov. Na loď sa zmestí 44 členov posádky a 55 vedcov. Je vybavená deviatimi laboratóriami. V rokoch 1999 až 2001 bol ľadoborec opravený a vybavený najmodernejšou technológiou.

Polarstern prešiel sibírskou časťou Severného ľadového oceánu a po troch týždňoch cesty sa dostal na plochu, ktorá sa zdala stabilná a pevná.
Svedectvo vedcov

"Letiská boli uzavreté a lodná doprava bola zastavená. Bojovali sme, aby sme prežili. Ruské lode nám mimoriadne pomáhali, boli to operatívni a lojálni kolegovia" znelo poďakovanie z paluby nemeckého plavidla. Polarstern bola takmer rok uväznená v zajatí ľadu. Prežitie jej posádky doslova viselo na ruských námorníkoch. Najnovšie informácie uvádzajú, že "Kapitánovi Dranicinovi" sa Polarstern konečne podarilo uvoľniť zo zajatia ľadu.

(Medzititulky red. HD.)

VIDEO: Najväčší atómový ľadoborec na svete bol v Rusku spustený na vodu
V Petrohrade sa pre rozvoj ruskej Arktídy konala jedna z najdôležitejších udalostí. Na Baltskom závode bol na vodu spustený nový univerzálny sériový atómový ľadoborec Ural projektu 22220. Čítať ďalej
27 | 05 | 2019 | Zuzana Perželová