Rusi si prišli overiť, či sa so Sputnikom V, ktorý k nám dodali, nakladá podľa predpisov
24 | 03 | 2021 I Gabriel Matta

Už sú to tri týždne, čo slovenská vláda obstarala z Ruskej federácie očkovaciu látku Sputnik V. Tento akt výrazne prispel k eskalácii napätia vo vládnej koalícii a vakcína sa aj preto zatiaľ nepoužíva.


Vakcínu preveruje Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), ktorý jej nezávadnosť už otestoval na myšiach. To, čo sa deje okolo vakcíny Sputnik V. v našej krajine si všimli aj v Rusku a rozhodli sa, že si prídu overiť, či s vakcínou zaobchádzame správne. Informoval o tom v stredu denník Nový čas.

Predstavitelia ruského výrobcu očkovacej látky Sputnik V tento týždeň navštívili spoločnosť Imuna Pharm v Šarišských Michaľanoch, kde údajne overovali, či sa s liekom nakladá podľa predpisov.

Podľa vyjadrení predsedu predstavenstva Imuna Pharm Juraja Kamarása, ktoré priniesol Nový čas, ruskí odborníci „odchádzali spokojní“.

Hajšel nechápavo krúti hlavou nad neschválením Ivermectinu a odmietaním Sputniku v EÚ
Európska lieková agentúra (EMA) neschválila Ivermectin na liečbu koronavírusu. Jej rozhodnutie poriadne nasrdilo aj europoslanca Roberta Hajšela, ktorý podľa vlastných slov COVID-19 prekonal práve vďaka Ivermectinu. Čítať ďalej
24 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik


„Skonštatovali, že skladovanie očkovacej látky je v poriadku, v súlade s ich predpismi. Je povinnosťou dodávateľa kontrolovať, ako sa s tovarom narába u odberateľov. My to tiež robíme u našich obchodných partnerov. Podpísali sme zápis, ktorý sme poslali na ministerstvo zdravotníctva,“ informoval Kamarás.

Dodal, že išlo o dvoch odborníkov a jedného ich sprievodcu. „Zaujímalo ich skladovanie. Aké máme sondy, ako ich máme kalibrované. Čo sa stane, ak by nejaká sonda vypadla. Ako sa rieši situácia, keby teplota v sklade stúpla nad kritickú medzu. Či naskočia záložné zdroje a podobne.“ predseda predstavenstva Imuna Pharm uviedol, že ide o bežný test. „Zisťuje sa postup pri krízovej situácii.“

„Opýtali sa, či chceme hovoriť po rusky, francúzsky, alebo anglicky, ale oni rozprávali väčšinou angličtinou. Sú odborne vzdelaní,“ skonštatoval Juraj Kamarás.

Ruskí kontrolóri po teste v Šarišských Michaľanoch odleteli na podobný prieskum do Budapešti, odkiaľ majú pokračovať do Indie.

Pharmafirmy potrebujú chorých, inak si nenabalia vačky, tvrdí nahnevaný starosta Becík
Branislav Becík sa „preslávil“ tým, že pre svojich ľudí v Dvoroch nad Žitavou zabezpečil v boji s koronavírusom Ivermectin. Hoci pomohol, podľa jeho slov asi tridsiatke ľudí, teraz má z toho problémy. Čítať ďalej
24 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik