Hajšel nechápavo krúti hlavou nad neschválením Ivermectinu a odmietaním Sputniku v EÚ
24 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Európska lieková agentúra (EMA) neschválila Ivermectin na liečbu koronavírusu. Jej rozhodnutie poriadne nasrdilo aj europoslanca Roberta Hajšela, ktorý podľa vlastných slov COVID-19 prekonal práve vďaka Ivermectinu.


Nevôľu s neschválením Ivermectinu dal europoslanec jasne najavo v statuse na sociálnej sieti. Skritizoval nielen liekovú agentúru, ale aj Európsku úniu. Nechápe, ako môže EMA odmietnuť Ivermectin, ale málo účinný Remdesivir odporúčať. Hajšel priznáva, že aj keď ešte nie je celkom fit, súčasťou jeho úspešnej liečby proti COVID-19 bol aj Ivermectin.
Zvláštne vyjadrenia Európskej liekovej agentúry na adresu skúšok Ivermectinu

Europoslanec píše, že je vďačný za to, že sa mu doteraz podarilo predísť vážnejšiemu priebehu nevyspytateľného ochorenia, akým COVID-19 nepochybne je. A to aj vďaka tomu, že súčasťou jeho liečby (nie výlučným liekom) bol aj Ivermectín, ktorého účinnosť mnohí odborníci doteraz silno spochybňujú.

Napriek Hajšelovým, a nielen jeho, pozitívnym skúsenostiam s Ivermectinom ho EMA neodporúča používať na prevenciu a ani na liečbu ochorenia COVID-19 okrem kontrolovaných klinických štúdií. „EMA vo svojom závere nekomentuje účinnosť normálnych dávok a iba uvádza, že zatiaľ čo niektoré klinické skúšky nepreukázali žiadny prínos ivermektínu, iné iba potenciálny prínos. Poznamenáva ale, že v dávkach predpísaných na liečbu iných ochorení sa podávanie ivermektínu vo všeobecnosti znáša dobre,“ píše Hajšel.
EMA vraj nedostala žiadosť na schválenie lieku

Dostupné údaje liekovej agentúry nepodporujú používanie Ivermectinu mimo klinických štúdií, keďže podľa EMA nemožno vylúčiť toxicitu Ivermectinu podávaného vo vyšších dávkach. „Práve vyššie dávky, ako sú normálne odporúčané na liečbu iných ochorení, môžu blokovať replikáciu koronavírusu. EMA však uvádza, že Ivermectin nie je v EÚ schválený na liečbu ochorenia COVID-19 a že doteraz nedostala žiadnu žiadosť o jeho schválenie na liečbu tohto ochorenia. Pripomína len, že iba Česká republika a Slovensko dočasne povolili jeho používanie v rámci vlastnej legislatívy,“ konštatuje Hajšel.

Neuveriteľné: EMA neodporučila Ivermectin na liečbu a prevenciu na COVID-19!
Informácia znie doslova neuveriteľne: EMA neodporučia používanie Ivermectinu na liečbu a prevenciu COVID-19! Isté povolenie tu však predsa len je, hoci... Čítať ďalej
22 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

Únia vraj nepotrebuje Sputnik, aj bez neho dosiahne do 14. júla kolektívnu imunitu

Zaujímavé je aj vyhlásenie francúzskeho komisára EÚ Thierry Bretona, ktorý šéfuje riadiacej jednotke Európskej komisie v boji proti COVID-19. Podľa neho EÚ nebude na prekonanie ochorenia COVID-19 potrebovať ruskú vakcínu Sputnik V a do Dňa výročia dobytia Bastily (14. júla) dosiahneme v EÚ kolektívnu imunitu iba s použitím európskych vakcinačných produktov.

„Každý nech si posolstvo tohto vyhlásenia preloží po svojom. Osobne to nevylučujem, aj keď pochybujem, že tento cieľ sa podarí dosiahnuť vo všetkých 27 členských štátoch. Očkovanie napreduje pomerne odlišným tempom v rôznych kútoch EÚ,“ vysvetľuje Hajšel. Podľa neho Bretonov tím všetko vsádza na druhý štvrťrok, keď by sa mali zintenzívniť dodávky očkovacích dávok.


Zelené COVID pasy a ľudské práva

Europoslanec od tohto týždňového pléna Európskeho parlamentu očakáva veľkú debatu aj o takzvaných zelených (COVID) pasoch. Po ich urýchlenom schválení volajú viaceré oficiálne miesta v EÚ. „Tu si osobne myslím, že pred urýchleným schvaľovaním by sme mali uprednostniť hlbšiu debatu o dôsledkoch prijatia takéhoto rozhodnutia na otázku dodržiavania/porušovania ľudských práv,“ píše Hajšel.

Hovorí, že nie je proti COVID pasu principiálne, ale potrebujeme jeho podmienky schváliť tak, aby naozaj k žiadnej diskriminácii nemohlo dochádzať.

Slovenskí liberálni a socialistickí europoslanci podporujú očkovacie preukazy
Slovenským europoslancom Ivanovi Štefancovi, Robertovi Hajšelovi, Lucii Ďuriš Nicholsonovej a Martinovi Hojsíkovi sa pozdáva myšlienka európskeho očkovacieho preukazu. Ak bude mať každý občan k vakcíne prístup, nevnímajú to ani ako delenie občanov... Čítať ďalej
23 | 01 | 2021 | Petra Demková