Západ bude ľutovať svoje hlúpe a arogantné správanie, pritvrdzuje Čína
23 | 03 | 2021 I Diana Zaťková
Čínske ministerstvo zahraničia vydalo tvrdé stanovisko k európskym a americkým sankciám uvaleným na Peking za údajné porušovanie ľudských práv. Západ bude ľutovať svoje „hlúpe a arogantné správanie“.




Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničia Hua Chunying v utorok vo svojom prejave spochybnila legitimitu USA, Kanady, EÚ a Spojeného kráľovstva, ktoré sa vyhlasujú za „sudcov v oblasti ľudských práv“, po tom, čo vyššie uvedené krajiny sankcionovali predstaviteľov Pekingu za údajné porušovanie práv voči populácii ujgurských moslimov, informuje portál RT.

Hovorkyňa uviedla, že tieto krajiny nemajú „žiadne právo“ obviňovať Čínu a tvrdila, že sankcie sú založené na klamstvách a nepravdivých informáciách. Čína nie je rovnaká krajina ako pred 120 rokmi a západné mocnosti ju nemôžu šikanovať. "Éra, keď niekoľko kanónov dokáže otvoriť dvere do Číny, je preč!" uviedla Hua.

Nám Sputnik položil koalíciu. Nemci s Rusmi vďaka nemu rozbiehajú očkovaciu turistiku
Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa plánuje novú formu turistiky. Na moskovskom letisku Domodedovo chce zaistiť exkluzívne "Corona Lounge" pre bohatých nemeckých záujemcov o vakcináciu Sputnikom V. Nemci dokonca nemusia opustiť tranzitný... Čítať ďalej
22 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


Hovorkyňa varovala zahraničné mocnosti: „Odporúčam im, aby nepodceňovali odhodlanie čínskeho ľudu brániť svoje národné záujmy a národnú dôstojnosť. Za svoju hlúposť a aroganciu zaplatia."

Európska únia, Spojené kráľovstvo, USA a Kanada zaviedli sankcie voči Číne v koordinovanom úsilí čeliť údajnému porušovaniu ľudských práv Čínou v provincii Sin-ťiang. Sankcie sa konkrétne zameriavajú na jednotlivcov a subjekty, ktoré sa údajne podieľajú na tom, čo niektoré krajiny nazývajú genocídou.

V pondelok Peking zasiahol odvetnými sankciami proti skupine 10 politikov a akademických pracovníkov EÚ. Čína popiera akékoľvek priestupky v Sin-ťiangu a vyzvala zahraničné mocnosti, aby prestali zasahovať do vnútorných záležitostí krajiny.

Biden po odstúpení Turecka od Istanbulského dohovoru vyjadril sklamanie
Americký prezident Joe Biden v nedeľu povedal, že je "hlboko sklamaný" v súvislosti s odstúpením Turecka od tzv. Istanbulského dohovoru týkajúceho sa práv žien. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
22 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR