Zákaz zahraničných dovoleniek bol dobrý krok, tvrdí lekár
23 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Napriek rok trvajúcej pandémii si zdravotníci stále nemôžu vydýchnuť. Oddelenia pre pacientov s COVID–19 sú napriek miernemu zlepšeniu situácie a optimistickým prognózam naďalej plné. Najhoršie je, že vo vážnom stave končia stále mladší ľudia, upozorňuje portál 1pluska.sk.


Na pľúcnej ventilácii končia čoraz mladšie ročníky a často ľudia, ktorí sa predtým neliečili na žiadne ochorenie. Mnohí ani netušia, kde sa nakazili. Zdravotníci hovoria, že to nevzdajú, ale priznávajú, že idú na doraz. A hnevá ich, že im na ventilácii končia aj mladí dovolenkári. Podľa zdravotníkov je to nezodpovednosť.
Celé noci na nohách

Reportéri z denníka Plus1deň na vlastnej koži zažili situáciu na ARO v Univerzitnej nemocnici v Bratislave Petržalke. „K nám prekladajú pacientov, ktorým sa stav zhorší natoľko, že sú na 90 percent pripojení na pľúcnu ventiláciu. Naša práca teraz obnáša hlavne veľa zmenenej liečby, veľa injektomatov, tabletiek, infúzií. Celé noci sme na nohách,“ vysvetľuje sestra.

Zamestnanci ARO museli skonštatovať, že aj keď práca na ich jednotke bola vždy náročná, zmenila sa k horšiemu. Od vypuknutia pandémie sa im nakopilo služieb. „Veľmi veľa sme slúžili najmä vtedy, keď sme aj my ochoreli na covid. Naraz vypadlo aj 5 sestier, a keďže je tu stále nedostatok personálu, tak sa išlo zo služby do služby. Teraz sme v podstate skoro všetci prešli týmto ochorením a sme zaočkovaní,“ povedala sestrička.

Kauza Pfizer má nepríjemnú dohru. Zvládneme vôbec zabezpečiť kolektívnu imunitu?
Prešľap s vakcínami od Pfizeru, ku ktorému sa priznalo ministerstvo zdravotníctva, má nepríjemnú dohru. Kolektívnu imunitu si môžeme zabezpečiť, len ak nasadíme sporný Sputnik V. Únia však vkladá nádeje do ďalších vakcín, informuje portál... Čítať ďalej
23 | 03 | 2021 | Diana Zaťková

Pacientov umiera viac

Potvrdila, že pacientov na ich oddelení teraz, žiaľ, umiera viac. A v poslednom čase sú čím ďalej, tým mladší. Veľa robí obezita a niektorí majú aj iné ochorenia, ale sú aj takí, ktorým predtým nebolo nič.

„Začínajú prichádzať mladšie ročníky, už aj štyridsiatnici. Na tomto oddelení sú dva-tri týždne minimálne na ventilácii. Na začiatku boli starší pacienti nad 70 rokov. A teraz to, bohužiaľ, už ide dole. Hranica vekových skupín pacientov sa posúva smerom nadol,“ hovorí primár Jakub Hložník z ARO v Petržalke.

Primára veľmi hnevá, že u nich končia mladí dovolenkári. Našťastie, rekreačné cesty do zahraničia minulý týždeň minister Heger zakázal. „Dnes tu máme prípad 44-ročného muža, ktorý sa vrátil zo Zanzibaru. Ten išiel priamo zo sanitky k nám na pľúcnu ventiláciu. Preto sa obávam, či to nebude nejaká agresívna mutácia alebo čím to je, že tam je taký agresívny priebeh,“ nabáda primár Hložník na opatrnosť.

Všade na svete sa uznáva, že zdravotníci sa nakazili Covidom v práci. U nás ešte neuznali ani jediný prípad
Slovensko nepotvrdilo zatiaľ ani jedinému zdravotníkovi, že by sa nakazil Covidom v práci. Pritom 45% slovenských lekárov a 55% slovenských sestier už koronavírus dostalo. Doteraz bolo na Slovensku infikovaných pritom len 10% všetkých obyvateľov.... Čítať ďalej
23 | 03 | 2021 | Petra Demková


Pacientov liečia viacerými liekmi. „Jednak kauzálny liek na covid nemáme. Môže si každý hovoriť, čo chce, liek na to neexistuje. Liečba pacienta týchto ťažkých stavov pozostáva z umelej pľúcnej ventilácie, z podpornej liečby vitamínmi, ďalej podávame kortikoidy, nízkomolekulárny heparín, lieky na podporu obehu, podporu močenia. Čiže komplexná liečba intenzivistického pacienta,“ vymenoval lekár.

Zatiaľ, čo pred časom najhoršie Covid znášali pacienti s pridruženými ochoreniami ako cukrovkári, pacienti s obezitou, arteriálnou hypertenziou či kardiálnymi ochoreniami, teraz sa začali kopiť aj takí pacienti, ktorí sa doteraz na nič neliečili a skončili na umelej pľúcnej ventilácii. "Nie sú to len chorí ľudia. Sú to ľudia, ktorí boli úplne zdraví, fungujúci,“ vystríha Hložník.

A rada pre všetkých? Čo môže urobiť každý z nás je nosiť rúška a dodržiavať opatrenia. Tak sa aj skráti doba, kým pandémia trvá. „Chápem, že mnohí sú nešťastní, prichádzajú o zamestnanie, ale život máme len jeden,“ uzavrel primár.

Neuveriteľné: EMA neodporučila Ivermectin na liečbu a prevenciu na COVID-19!
Informácia znie doslova neuveriteľne: EMA neodporučia používanie Ivermectinu na liečbu a prevenciu COVID-19! Isté povolenie tu však predsa len je, hoci... Čítať ďalej
22 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik