Po Covide príde ďalšia pandémia, varuje odborník
23 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Už viac ako rok žijeme v pandémii. Máme sa chrániť, a tým pádom izolovať. Situácia však núti ľudí žiť v strese. Nielen kvôli strate blízkeho kontaktu s okolím ale mnohí aj pre existenčné problémy. S myšlienkami na samovraždu sa na psychológov obracia päťkrát viac ľudí ako zvyčajne, upozorňuje portál HN.


„Zaznamenávame päťnásobný počet kontaktov oproti minulému roku,“ hovorí  Marek Madro, psychológ a riaditeľ občianskeho združenia IPčko, psychologickej poradne najmä pre mladých ľudí.

Pandemická situácia ich prácu zmenila. Zriadili krízovú linku pomoci a zväčšiť museli aj svoje kapacity. Začali sa na nich obracať aj starší ľudia, seniori či zdravotníci.

Najčastejšie ich ľudia kontaktujú preto, že sa cítia osamotene. Často o svojich ťažkostiach nechcú hovoriť so svojim okolím, aby ho nezaťažovali alebo nestresovali.

Liek proti Covidu, ktorý o polovicu znižuje nutnosť hospitalizácie, máme doma všetci
Aspirin pri Covide znižuje nutnosť hospitalizácie a bráni úmrtiu. Vedci odpozorovali až 40-percentný pokles nutnosti hospitalizácií. Prekvapujúcou informáciou bolo, že zaznamenali takmer o 50 percent menej úmrtí. Aspirín je obzvlášť „atraktívny“,... Čítať ďalej
23 | 03 | 2021 | Ivan Brožík

Myšlienky na samovraždu

Druhou najčastejšou témou, pre ktorú ich ľudia kontaktovali, boli myšlienky na samovraždu. „To sú tie veľmi ťažké rozhovory, kde sa ľudia dostávajú na hranu z ekonomických dôvodov alebo z pocitu obrovského tlaku,“ hovorí Madro s tým, že oproti predchádzajúcemu obdobiu sú takéto kontakty päťnásobne častejšie.

Tretia najčastejšia téma je domáce násilie. Aj v tomto prípade počet kontaktov stúpol, až trojnásobne. Psychológovia v IPčku prechádzajú dlhým školením, navyše o postupoch pri rôznych prípadoch sa radia s ostatnými kolegami.

Aj keď pandémia súvisí najmä so staršou generáciou, situáciu horšie znášajú mladí. „Práve tá mladá generácia sa s týmto nevie vysporiadať, navyše im chýbajú dostatočné zručnosti na to, aby sa s nejakou takouto krízovou situáciou dokázali vysporiadať,“ dodáva s tým, že si nestihli vytvoriť odolnosť na stresové situácie.

Matovičov status vstal z mŕtvych, komentáre však jeho správcu nepotešia
"Nebojte sa, dobre bude ... a hlavne buďte opatrní, aby sme sa tej hnusoby, čím skôr zbavili. Zostaňte zdraví" Znie posolstvo na sociálnej sieti "zmŕtvychvstalého" Igora Matoviča. Čítať ďalej
23 | 03 | 2021 | Ivan Brožík

Akútny stres

Keď sa hovorí o kríze, hovorí sa o akútnom strese, tvrdí psychológ s tým, že akútny stres dnes zažívame dlhodobo a nevieme, kedy to skončí. „Ja sa obávam, že po pandémii tu budeme mať ďalšiu pandémiu psychických ťažkostí, nechcem, aby to znelo tragicky. Som veľmi rád, že o tej téme duševných ťažkostí sa  začalo veľa hovoriť a dúfam, že prídu rehabilitačné programy, ktoré nám to pomôžu zvládať,“ verí Madro.

Riaditeľa IPčka mrzí, že celú ťarchu nesú občianske združenia. Veľký nárast počtu pacientov cítia aj psychológovia a psychiatri v regiónoch. „Štát ako keby nestíhal na toto všetko reagovať. Pomoc pri sekundárnych prejavoch pandémie buď príde neskoro, alebo nie je efektívna,“ dodáva s tým, že ak sa aj nejaký posun deje, nie sú prizývaní za rokovací stôl.

Zákaz zahraničných dovoleniek bol dobrý krok, tvrdí lekár
Napriek rok trvajúcej pandémii si zdravotníci stále nemôžu vydýchnuť. Oddelenia pre pacientov s COVID–19 sú napriek miernemu zlepšeniu situácie a optimistickým prognózam naďalej plné. Najhoršie je, že vo vážnom stave končia stále mladší ľudia,... Čítať ďalej
23 | 03 | 2021 | Diana Zaťková