Kráľovnej Alžbete pripravovali svadobné šaty ženy v Banskej Hodruši. Ani netušili pre koho sú
23 | 03 | 2021 I Timotej Dudka

Písal sa rok 1947, keď sa vydávala anglická kráľovná Alžbeta II. za princa Philipa. Súčasťou jej svadobných šiat bola čipkovaná vlečka dlhá päť metrov, ktorá bola zhotovená v Čipkárskej škole v Banskej Hodruši, píše vo svojom príspevku na Facebooku stránka Za horami, za dolami.


Pamätníci spomínajú, že 10 miestnych žien paličkovalo vlečku počas jedného roku pre tento výnimočný deň v živote kráľovnej Alžbety II. Pre výrobu honosnej čipky boli vybrané čipkárky, ktoré vedeli pekne paličkovať a čo bolo ešte dôležitejšie - tie, ktorým sa nepotili ruky. Ak by totiž čipka pri výrobe zvlhla, mohla neskôr zožltnúť.

V tom čase ženy vôbec netušili, pre koho a na akú príležitosť vyrábajú túto unikátnu vlečku. Až po jej dokončení sa dozvedeli, koho bude zdobiť počas svadobného dňa. Kráľovná Alžbeta II. mala na svadbe oblečené svoje vysnívané šaty zdobené 10 000 perlami (šilo ich 350 žien 7 týždňov).



V čase svadby sa ešte Anglicko spamätávalo z ekonomickej krízy spôsobenej 2.svetovou vojnou. Šaty obsahovali symbolické motívy znovuzrodenia. Korunku mala kráľovná požičanú od svojej starej mamy a údajne v deň svadby nemohla nájsť jej svadobnú kyticu z bielych orchideí, a preto sa muselo opakovať svadobné fotenie až týždeň po svadbe.

Svadobný obrad bol vysielaný cez rádio BBC 200 miliónom ľuďom na šiestich kontinentoch. Manželský pár dostal približne 2500 svadobných darov. Keď sa rozhodnete prezrieť si starú banícku dedinku Hodruša-Hámre, jedným z najväčších lákadiel je prechádzka podzemím bane Starovšechsvätých v Hodruši. Viac ako 700-ročná baňa spája dobrodružstvo s výletom do slávnej baníckej minulosti.

Kráľovná Alžbeta rozdýchava zradu svojej rodiny, neuveríte, kto ju podrazil tento raz
Doteraz sa považovala za najslušnejšiu členku kráľovstva a mala plnú dôveru panovníčky. Lenže tu nedávno nebezpečne nalomila. Napriek zákazu zhromažďovania vo vnútorných priestoroch totiž princezná Beatrice usporiadala so svojimi priateľmi večeru v... Čítať ďalej
11 | 01 | 2021 | Timotej Dudka