Vedci varujú: Čo i len jeden kúsok slaniny denne zvyšuje riziko demencie o 44 percent
22 | 03 | 2021 I Diana Zaťková
Vedci z Veľkej Británie tvrdia, že jedenie spracovaného mäsa zvyšuje predpoklady vzniku demencie. Čo i len jeden kúsok slaniny denne zvyšuje riziko ochorenia mozgu o 44 percent, informuje portál RT.




Vedci z University of Leeds skúmali údaje takmer pol milióna ľudí. Na základe nich zhodnotili, aký vplyv má konzumácia mäsa na zdravie. Objavy zverejnené v časopise American Journal of Clinical Nutrition ukazujú, že denná konzumácia 25 g slaniny môže zvýšiť riziko demencie takmer až o polovicu.

Vedci z univerzitnej skupiny pre výživovú epidemiológiu skúmali údaje takmer 500 000 ľudí vo veku od 40 do 69 rokov žijúcich vo Veľkej Británii. Usilovali sa nájsť súvislosti medzi konzumáciou mäsa a demenciou. Ide o chorobou, ktorá postihuje až 8 percent ľudí nad 60 rokov na celom svete.

"Náš výskum prispieva k množiacim sa dôkazom, ktoré spájajú konzumáciu spracovaného mäsa so zvýšeným rizikom radu neprenosných chorôb," uviedol vedúci výskumník Huifeng Zhang z University of Leeds.

Turci sa vďaka očkovaniu pripravujú na nával turistov
22 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


Tím vedcov zistil, že v priemere za osem rokov sa u mužov vyskytlo častejšie takmer 2 900 prípadov demencie. A to vrátane Alzheimerovej choroby. Vedci zistili, že tí, ktorí ochoreli na túto chorobu, mali tendenciu byť menej vzdelaní. Fajčili, mali nadváhu a jedli viac nezdravého jedla a menej ovocia a zeleniny.

„Čokoľvek, čo môžeme urobiť, aby sme preskúmali potenciálne rizikové faktory demencie, nám môže pomôcť znížiť mieru tohto oslabujúceho stavu,“ uviedla profesorka Janet Cadeová, ktorá dohliadala na výskum.

Odhaduje sa, že na celom svete existuje asi 50 miliónov prípadov demencie. Každý rok je diagnostikovaných asi 10 miliónov nových prípadov. Alzheimerova choroba predstavuje medzi 50 až 70 percent prípadov a vaskulárna demencia okolo 25 percent.

Biden po odstúpení Turecka od Istanbulského dohovoru vyjadril sklamanie
Americký prezident Joe Biden v nedeľu povedal, že je "hlboko sklamaný" v súvislosti s odstúpením Turecka od tzv. Istanbulského dohovoru týkajúceho sa práv žien. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
22 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR