SND v slzách: Zomrel jeden z najvýznamnejších operných spevákov
22 | 03 | 2021 I Timotej Dudka

Tenorista a niekdajší sólista Slovenského národného divadla (SND) Milan Kopačka zomrel v úctyhodnom veku 88 rokov, informuje Plus jeden deň.


Kopačka bol neodmysliteľnou súčasťou súboru Opery SND v Bratislave od roku 1972. Medzi jeho profilové úlohy patrili Don José v Bizetovej Carmen, Cavaradossi v Tosce a Pinkerton v Madama Butterfly (Puccini), Radames v Aide a Don Carlo (Verdi), Florestan v Beethovenovom Fideliovi, Sergej v Šostakovičovej Kataríne Izmajlovovej, Wagnerov Lohengrin, Smetanov Dalibor, Albert Gregor vo Veci Makropulos a Laca v Jej pastorkyni (Janáček) či Princ v Dvořákovej Rusalke. Okrem toho hosťoval i v nemeckých divadlách.

Milan Kopačka, narodený 26. septembra 1932 v obci Plevník-Drienové na Hornom Považí, zomrel 20. marca. O jeho úmrtí informoval TA SR dramaturg Opery SND Jozef Červenka.

"Svoju pozornosť venoval popri opernej kariére aj operete. S kolegami z SND nahrali v roku 1974 úspešný album Z operety do operety," uviedol Červenka. "Bol vyhľadávaným sólistom spinto a dramatického tenorového odboru. Bol spevákom expresívneho výrazu a výrazného hereckého gesta, jeho hlas bol povestný svojím objemom a dramatickou zemitosťou," uzavrel.

Uznávaný dabingový herec Štefan Mandžár zomrel vo veku 68 rokov na následky koronvírusu
Jeho meno sme na konci seriálov a filmov počuli mnohokrát. Uznávaný dabingový herec Štefan Mandžár (†68) dnes ráno podľahol následkom ochorenia COVID-19, informujú Topky. Čítať ďalej
16 | 03 | 2021 | Timotej Dudka