Neuveriteľné: EMA neodporučila Ivermectin na liečbu a prevenciu na COVID-19!
22 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Informácia znie doslova neuveriteľne: EMA neodporučia používanie Ivermectinu na liečbu a prevenciu COVID-19! Isté povolenie tu však predsa len je, hoci...



Prekvapivé vyhlásenie EMA

Európska lieková agentúra (EMA) neodporučila používanie lieku Ivermectin na prevenciu a liečbu COVID-19. Podľa úradu je prípustné len v rámci dobre navrhnutých klinických štúdií. Agentúra údajne preskúmala najnovšie dôkazy o použití  lieku na prevenciu a liečbu covidu. Dospela k záveru, že dostupné údaje nepodporujú jeho použitie proti ochoreniu mimo dobre navrhnutých kontrolovaných klinických štúdií. Informuje o tom portál pravda.sk.
Lieková agentúra nedostala žiadosť na používanie Ivermectinu proti COVID-19

V dnešnom vyhlásení EMA sa uvádza, že v EÚ sú tablety s ivermektínom schválené na liečbu niektorých parazitických ochorení. No prípravky s obsahom ivermektínu sú schválené na ošetrenie kožných ochorení, ako je napríklad ružovka (rosacea). Liek Ivermectin je tiež povolený na veterinárne použitie pre široké spektrum druhov zvierat proti vonkajším či vnútorným parazitom. Vo vyhlásení sa tiež uvádza, že lieky s ivermektínom nie sú v EÚ povolené na použitie proti COVID-19. EMA nedostala žiadnu žiadosť o takéto použitie.

Vo vyhlásení EMA sa okrem iného píše, že po medializovaných správach o používaní ivermektínu lieková agentúra preskúmala najnovšie publikované dôkazy z laboratórnych štúdií, pozorovacích štúdií, klinických štúdií a metaanalýz. V rámci laboratórnych štúdií sa zistilo, že ivermektín môže blokovať replikáciu SARS-CoV-2 – vírusu, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, ale pri oveľa vyšších koncentráciách ivermektínu, ako sú teraz povolené.

Lekárka Janeková: Po troch dňoch liečby Ivermectinom sa pacient cítil dobre (VIDEO)
Liek Ivermectin skutočne pomáha. Svedčí o tom aj krátke video zverejnené na sociálnej sieti. Doktorka Etela Janeková ukazuje snímku pľúc pacienta, ktorého ním liečila. Čítať ďalej
06 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

Dostupné dôkazy nie sú dostatočné na použitie Ivermectinu pri liečení Covidu

Podľa EMA boli výsledky klinických štúdií rôzne. Niektoré nepreukázali žiadny prínos a iné hlásili potenciálny prínos. Väčšina štúdií, ktoré preskúmala agentúra EMA, nebola rozsiahla a mali i ďalšie obmedzenia vrátane rôznych režimov dávkovania a použitia súbežne užívaných liekov. Na základe toho dospela lieková agentúra k záveru, že v súčasnosti dostupné dôkazy nie sú dostatočné na podporu použitia ivermektínu pri liečení COVID-19 mimo klinických štúdií.

Aj keď je ivermektín všeobecne dobre tolerovaný v dávkach povolených pre iné indikácie, jeho vedľajšie účinky by sa mohli zosilňovať pri oveľa vyšších dávkach, ktoré by boli potrebné na získanie takej koncentrácie ivermektínu v pľúcach, aká by bola účinná proti vírusu.

EMA tiež uviedla, že toxicitu, keď sa ivermektín používa vo vyšších ako schválených dávkach, nemožno vylúčiť. Dospela teda k záveru, že použitie ivermektínu na prevenciu alebo liečbu COVID-19 v súčasnosti nemožno odporúčať mimo kontrolovaných klinických štúdií.

Na vyvodenie záverov o tom, či je produkt účinný a bezpečný pri prevencii a liečbe COVID-19, sú potrebné ďalšie dobre navrhnuté randomizované štúdie. Vyhlásenie EMA o verejnom zdraví bolo schválené pandemickou pracovnou skupinou COVID-19 EMA (COVID-ETF) na základe prebiehajúcich diskusií o použití ivermektínu pri prevencii a liečbe koronavírusu, uvádza sa podľa portálu pravda.sk na stránke EMA.

Anton vyliečený Ivermectinom: Je to naozaj liek. Škoda len, že máme vo vláde diletantov
O lieku Ivermectin sa toho už popísalo veľa. O tom, aký je na začiatku liečby účinný, ale aj o tom, že takmer vôbec nezaberá. Osobné zážitky ľudí sú však veľavravné. Tie svoje opísal v príbehoch Anton Májovsky, ktorému, no nielen jemu, skutočne... Čítať ďalej
11 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik