Koaličná kríza: Fraška sa nekončí. Hlavný herec Igor Matovič predvedie ešte niekoľko výstupov
22 | 03 | 2021 I Aneta Leitmanová
Fraška s názvom koaličná kríza sa ešte nekončí. Hlavný herec, režisér a scenárista v jednej osobe Igor Matovič má v rukáve ešte niekoľko výstupov. Smutné a vtipné zároveň je to, že ani on sám netuší, ako budú vyzerať.
Prehľad uplynulých 24 hodín

Sulík a Gröhling zo SaS podali demisiu. Kolíková zo Za ľudí sa už síce rozhodla, no ako, oznámi až v utorok. (Zrejme podá demisiu tiež.) Jej stranícka šéfka Remišová hovorí, že chce rokovania koalície. Chcú Kolíková s Remišovou to isté? Ťažko povedať. Možno ani nie.

Matovič chce rokovania tiež. A namiesto premiérskej funkcie by si prosil podpredsedu vlády povereného bojom proti korupcii. (Dajú mu aj pelendrek a policajtskú čapicu?)

Kollár ako obyčajne nechce nič, len nech sa, dievčatá a chlapci, preboha, dohodnú. Veď z niečoho hárem konkubín a šereg detí živiť predsa musí. A križiak Krajniak mečom tiež nerinčí zadarmo.
Hromada otázok

Čo s tým teraz? Nie je na rokovania, ktoré chcú Matovič a Remišová, neskoro? A nemali by rokovať skôr, ako kadečo povedia médiám, zveria Facebooku a podajú krížom-krážom demisie? Kladením podobných otázok sa pravdepodobne nikam nedostaneme. Niežeby neboli logické. Len pozorovatelia nemajú ako vedieť, čo z toho všetkého je propagandistické divadlo a čo smrteľne vážne myslené slová a činy. V tomto ohľade nám neostáva nič iné iba trpezlivo čakať.

A je to vonku: Matovič by chcel byť novým vicepremiérom pre boj s korupciou!
Igor Matovič v nedeľu vyhlásil, že pokiaľ nebudú vo vláde Richard Sulík a Mária Kolíková odstúpi z postu premiéra. Svoj odchod ale aj podmieňoval tým, že vo svojich funkciách skončia Jana Bittó Cigániková a Juraj Šeliga. On sám už o tom, na akom... Čítať ďalej
22 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

Ďalšia kopa nejasností

Napríklad na to, či z vlády odíde aj nominant SaS a ambasády USA Korčok. Alebo na to, či sa spolu s Kolíkovou bude z vlády porúčať aj Remišová. Ide totiž o to, že ešte stále nie je isté, či sa v dôsledku koaličnej krízy nerozpadne miniatúrna stranička Za ľudí na subatomárne častice. Takisto nie je jasné, ako sa budú správať tí, čo z vlády odídu vo vzťahu k telesu, ktoré si naďalej bude hovoriť vláda. Budú napríklad poslanci SaS a Za ľudí, či za čo to vlastne sú, hlasovať za vládne návrhy zákonov? To niekto nevie.
Urobí osudovú chybu?

A teraz sa dostávame ku kľúčovému problému. Ak by vládu opustili SaS a Za ľudí, odstúpi Matovič z funkcie premiéra? Keby to urobil, dopustil by sa katastrofálnej chyby. Prezidenta Zuzana Čaputová by totiž nemusela dodržať to, čo sľúbila v úplne inej politickej situácii. Za nového premiéra by mohla vymenovať niekoho úplne iného. Ba dokonca by to nemusel byť nikto nielen z OĽANO, ale ani politik.

Ak by teda Matovič takúto školácku chybu neurobil a ostal by premiérom, koho by navrhol prezidentke na uprázdnené ministerské posty? Pročka? Remiášovú? Tabak? Alebo má v zálohe iných géniov? A ak by ich navrhol, vymenovala by ich prezidentka Zuzana Čaputová do úradov? A ak by ich vymenovala, opäť sa dostávame k otázke, ako by sa ku kabinetu OĽANO, Sme rodina a prípadne zvyškov takzvaných žaluďov stavali poslanci SaS a druhí zvyšok žaluďov.
Samé zlé riešenia

Ide totiž o to, že ak raz Sulík a žalude z vlády odídu, budú mať poruke len dve zlé riešenia. Buď vládu budú držať pri živote, alebo ju nechajú padnúť. Z pohľadu záujmov Slovenska sa druhá možnosť, samozrejme, rovná vykúpeniu. No z hľadiska politických záujmov liberálov nie je dobré ani jedno, ani druhé. V prvom prípade budú obviňovaní, že predlžujú tieto muky. V druhom sa zase stanú katmi akože pravice.

Sme znova o krok bližšie k rozuzleniu tejto absurdnej frašky. Ani dnes ešte nevieme, ako bude záverečné dejstvo presne vyzerať. Isté je len to, že bude s Igorom Matovičom v hlavnej úlohe.

Bude 30. marca pred parlamentom mega protest? Niečo sa vraj chystá!
„Matovič v strehu!“ píše sa na stránke SK News. Pred parlamentom je na 30. marec oznámené o 11:00 hod. nakrúcanie dokumentu. Aktivistka Michaela Hornáčková údajne našla spôsob, ako môžu prísť nespokojní občania vyjadriť svoj postoj k súčasnej... Čítať ďalej
22 | 03 | 2021 | Petra Demková