Erdogan vyhodil šéfa centrálnej banky a turecká líra sa vzápätí prepadla
22 | 03 | 2021 I Diana Zaťková
Turecká líra sa v pondelok ráno prepadla o viac ako 16 percent. Hneď po tom, čo prezident Recep Tayyip Erdogan cez víkend prepustil šéfa centrálnej banky. Je tretím prepusteným za dva roky, informuje portál RT.




Naci Agbal, ktorý pôsobil necelých päť mesiacov na čele tureckej centrálnej banky. Jeho menovú politiku ocenili miestni aj zahraniční investori. Prezidentovi Erdoganovi sa však nepáčili úrokové sadzby, ktoré nazval „matkou a otcom všetkého zlého“.

Stratég francúzskej banky Societe Generale Phoenix Kalen pre MarketWatch uviedol: „Odstúpením Naci Agbal z CBRT stratilo Turecko jednu zo svojich posledných zostávajúcich kotiev inštitucionálnej dôveryhodnosti.“ Dodal, že „Agbal počas svojho krátkeho funkčného obdobia uspel tam, kde to rôzni predchodcovia nezvládli".

Erdogan nedal dôvod na odvolanie Agbala. No zaujímavé je, že prišlo len dva dni po tom, čo bývalý šéf centrálnej banky zvýšil úrokové sadzby o 200 bodov. V nedeľnom vyhlásení centrálna banka uviedla, že „bude naďalej efektívne využívať nástroje menovej politiky v súlade so svojím hlavným cieľom dosiahnuť trvalý pokles inflácie“.

Turci sa vďaka očkovaniu pripravujú na nával turistov
22 | 03 | 2021 | Diana Zaťková