Doc. Török šokuje: Slovenskí lekári potrebujú štúdie aj na odtrhnutie toaleťáku!
22 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Už týždne podáva pacientom liek Ivermektín. S kolegami zachránil život desiatkam pacientov. Komunikuje so špičkovými americkými odborníkmi, s ktorými si vymieňa skúsenosti. Docent Pavol Török z Košíc sa môže pýšiť, že on a jeho spolupracovníci dosahujú vyše 80-percentnou úspešnosť liečby covid pneumónií vyžadujúcich si umelú ventiláciu pľúc. 



Školili sme Rusov

Emeritný prednosta Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny Východoslovenského ústavu srdcových chorôb z Košíc docent Pavol Török je expertom na umelú pľúcnu ventiláciu, píše portál 1pluska.sk. Sám hovorí, že pred necelými desiatimi rokmi mali Rusi problémy s ochorením SARS a od našej Chirany kúpili 2 tisíc dýchacích prístrojov.

"Boli sa u nás školiť ich lekári a pri použití chiranských prístrojov, ktoré majú dosť špecifické vlastnosti, sa znížila úmrtnosť v nemocniciach. Umelá ventilácia pľúc je v určitej miere dosť rozhodujúca a je to jedna rovina pri liečbe," vysvetľuje lekár.
Radí kolegom cez video hovory

No u nás vie narábať s pľúcnou ventiláciou podľa Töröka asi iba 60 percent tých, ktorí by to mali ovládať. Lenže aj zle nastavenou umelou pľúcnou ventiláciou sa dajú pľúca ťažko poškodiť. Preto je aj s novým ventilátorom od Chirany potrebné naučiť sa pracovať. "Volávajú mi kolegovia z rôznych kútov sveta, cez video hovor im poskytujem rady, ako ho obsluhovať," hovorí emeritný prednosta.

Ružinov odhalil prípady možného týrania seniorov na Pažítkovej ulici
V domove dôchodcov (DD) na Pažítkovej ulici v bratislavskom Ružinove odhalili prípady možného týrania seniorov. Ide zatiaľ o dva prípady. Starosta Ružinova Martin Chren a poverená riaditeľka zariadenia Mária Mattovič Straková, ktorá nahradila... Čítať ďalej
21 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Celaskonom proti sepse

No rovnako dôležitou pri liečbe koronavírusu je aj farmakoterapia. "Vymieňame si informácie s americkými profesormi. Vravíme si, kto čo vyskúšal a čo zafungovalo. Absolútnym lídrom je profesor Marik - americký špičkový odborník. On už pred piatimi rokmi prišiel na to, že Celaskon môže pomáhať pri sepse," vysvetľuje Török.

A tak keď prišiel covid, pri liečbe lekári zdvihli podávanie Celaskonu na takú dávku, že väčšine ľudí sa pretočili oči - gram na kilo do žily.  Török hovorí, že teraz už aj Američania idú na to tak, ako Slováci, len my sme boli o dva mesiace rýchlejší.
Ivermektín funguje!

Ďalej od jesene je sledovaný Ivermektín. "Našiel som publikované práce z Brazílie. Pomyslel som si, že tak ako podceňujú nás v istej časti sveta, tak my podceňujeme tých ďalších. Skontaktoval som sa s jedným brazílskym profesorom a ten nám poslal informácie."

„To, čo sme si vypočuli bol súbor želaní, túžob a snov,“ okomentoval Osuský slová premiéra
Podmienky, za akých je ochotný Igor Matovič odísť z postu premiéra azda najpokojnejšie a najvýstižnejšie okomentoval poslanec za SaS Peter Osuský. Čítať ďalej
22 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik


"Keď sme si to prečítali, povedali sme si, že to nemôže byť pravda. Potom aj Marikova skupina začala robiť nejaké štúdie. A všetky hovoria jedno - že Ivermektín funguje, zabraňuje vírusu vnikať a množiť sa v bunke. Na 86 percent zníži riziko, že sa do nemocnice vôbec dostanete, ale pre niektorých našich doktorov štúdie nie sú, niektorí lekári potrebujú štúdie aj na odtrhnutie toaletného papiera," krúti hlavou docent.
Zázračná kombinácia: Ivermektín, Celaskon, vitamín D, zinok, selén...

Ako by teda mala vyzerať liečba po nakazení koronavírusom?  Podľa Pavla Töröka, ak pacient začína mať drobné ťažkosti, lekár by mal predpísať Celaskon, Ivermektín, vitamín D, zinok, selén, Anopyrín a Melatonín.

To by malo zabrať. Keď sa stav zhorší a má príznaky, mal by ísť do nemocnice. Tam dostane rozšírenejšiu liečbu - antibiotiká, kortikoidy. A Invermectin či Celaskon je podávaný infúzne, ivermectin v tabletách. Keď sa aj tak začne stav zhoršovať, je potrebné nasadiť pľúcny ventilátor a rozšírenú intenzivistickú liečbu.

Blaha: Čím viac je Matovič nenávidený, tým požaduje viac. Perfektné. Typický tyran
Podmienky Igora Matoviča, za ktorých je ochotný vzdať sa premiérskej stoličky, doslova pobavili opozičného poslanca a podpredsedu Smeru-SD Ľuboša Blahu. V statuse na sociálnej sieti napísal, že Matovič so Sulíkom vytrel podlahu. Čítať ďalej
22 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

Rovnaké problémy v USA i na Slovensku

Na Slovensku to však veľmi nefunguje, nebol vydaný jednotný postup pre praktických lekárov, ale s tým istým podľa slovenského lekára bojujú aj Američania. U nás je najväčším problémom, že pacienti so stredne ťažkým priebehom sa neskoro dostávajú na dýchacie prístroje.

Čakáme, kým im začnú zlyhávať orgány. "Zažil som to v Rusku na vlastnej koži pri liečbe SARS-u. Kto bol neskoro napojený na ventiláciu, umrel. S pľúcnou ventiláciou SARS , teda vírusovej pneumónie, nemá nikto väčšiu skúsenosť. Ja nie som zástanca medicíny založenej na dôkazoch Evidence Based Medicine (EBM – pozn. red.). Ja som zástanca Expert opinion - skúsenosť experta," hovorí Török.

Uzatvára: "Povedzte mi, liečili amerického prezidenta Donalda Trumpa podľa EBM? Mali tie lieky štúdie? Trump môže byť liečený na základe skúseností experta liekmi, ktoré možno neboli vyskúšané ani na myšiach, ale Slovák bez štúdie nemôže dostať liečbu, ktorá je jednoznačne potvrdená?"

Matovič v princípe povalil svoju vládu, keď otvoril koaličnú zmluvu
Po tom ako Igor Matovič zverejnil svoje požiadavky na povalenie vlastnej vlády, internet priam vybuchol v reakciách na jeho najnovšie obludnosti. Rozhodol sa zbaviť Sulíka, Kolíkovej a Šeligu, no a sám chce byť iba tieňovým premiérom. Čítať ďalej
21 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič