Ak Matovič do stredy nezmení svoj názor, ministri za SaS podajú demisiu, odkazuje Sulík
22 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Vládna kríza sa mala skončiť. Včerajšie večerné vyhlásenie OĽANO jej ukončenie zrejme definitívne pochovalo. Podmienky Igora Matoviča budú zrejme neprijateľné nielen pre stranu Za ľudí, ale aj pre SaS.


Práve Sulíkova SaS na vyjadrenie a podmienky Igora Matoviča reagovala ako prvá iba pár desiatok minút po premiérov vyhlásení. Sulík v statuse na sociálnej sieti píše úplne jednoznačne: Matovič pochopil, že nie je spôsobilý viesť vládu.
Odchody niektorých členov strany Za ľudí sú jeho osobnou pomstou

„SaS oceňuje krok Igora Matoviča odstúpiť z postu predsedu vlády, ktorý otvára priestor na ďalšie rokovania. Sme na to pripravení, avšak nebudeme súhlasiť s takými návrhmi, ktorých hlavným motívom je očividne jeho osobná pomsta,“ píše sa v úvode stanoviska Sulíkovej SaS.

Žiada rekonštrukciu vlády na pôdoryse dnešnej koalície, ktorá je definovaná v koaličnej zmluve. „Preto nevidíme žiaden dôvod odovzdávať fungujúce a kvalitne vedené ministerstvo,“ uviedli v stanovisku predseda SaS Richard Sulík a podpredsedovia strany Branislav Gröhling a Karol Galek. Aj v SaS si všimli, že premiérom požadované a „prijaté“ odchody niektorých členov strany Za ľudí sú jeho osobnou pomstou.

„Okrem doterajšieho znepriatelenia si občanov, pani prezidentky, samospráv a vedcov dnes Igor Matovič bezdôvodne zaútočil aj na Máriu Kolíkovú a Juraja Šeligu, ktorých odchod požaduje bez toho, aby voči ich doterajšiemu pôsobeniu sformuloval jedinú vecnú výhradu,“ konštatujú liberáli.

Matovič v princípe povalil svoju vládu, keď otvoril koaličnú zmluvu
Po tom ako Igor Matovič zverejnil svoje požiadavky na povalenie vlastnej vlády, internet priam vybuchol v reakciách na jeho najnovšie obludnosti. Rozhodol sa zbaviť Sulíka, Kolíkovej a Šeligu, no a sám chce byť iba tieňovým premiérom. Čítať ďalej
21 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič

Matovič odchádza aj ostáva, preto nie je aktuálny ani Sulíkov odchod

Matovič síce z postu premiéra po splnení všetkých jeho požiadaviek odíde, no chce byť ministrom.

Ak by Igor Matovič viedol niektoré z existujúcich ministerstiev patriace OĽaNO, moja ponuka na odchod z vlády je logicky bezpredmetná. Rovnako sme ochotní diskutovať o zámene predsedníctva v zdravotníckom výbore za predsedníctvo v inom parlamentnom výbore,“ píše Sulík.

Liberáli tiež konštatujú, že požadovaný odchod ľudí, ktorí si dovolili mať iný názor - Kolíkovej, Šeligu, Bittó Cigánikovej a Sulíka potvrdzuje, že súčasný premiér rieši osobné animozity a nejde mu o krajinu.


Koaličná kríza sa otváraním koaličnej zmluvy premiérom prehĺbila ešte viac

V SaS si kladú otázku, či vláda bude fungovať lepšie, keď z nej odídu občanmi aj odborníkmi najlepšie hodnotení ministri. „Ocenili by sme, ak by Igor Matovič pochopil, že keď vyhrá voľby, nemôže všetko, ale mal by narábať s mocou tak, aby z toho malo prospech celé Slovensko,“ uvádzajú liberáli, podľa ktorých sa koaličná kríza aj vďaka tomu, že Matovič vyše týždňa mlčal, zbytočne naťahuje a otváraním koaličnej zmluvy by sa predĺžila ešte viac.

„Sme za čo najskoršie ukončenie koaličnej krízy, ktoré je momentálne v rukách predstaviteľov hnutia OĽaNO, a sústredenie sa na skutočné problémy Slovenska. Naďalej platí, že ak do stredy nedôjde k dohode, ministri za SaS podajú demisiu a strana SaS odchádza z vlády,“ ukončujú rezolútnym stanoviskom status liberáli.

Matovič nepovedal, že odchádza. Oznámil, že ostáva. Kríza pokračuje až do šialeného konca!
21 | 03 | 2021 | Aneta Leitmanová