A je to vonku: Matovič by chcel byť novým vicepremiérom pre boj s korupciou!
22 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Igor Matovič v nedeľu vyhlásil, že pokiaľ nebudú vo vláde Richard Sulík a Mária Kolíková odstúpi z postu premiéra. Svoj odchod ale aj podmieňoval tým, že vo svojich funkciách skončia Jana Bittó Cigániková a Juraj Šeliga. On sám už o tom, na akom poste by v novej vláde chcel pôsobiť vraj jasno má.


Dnes opustili vládu Igora Matoviča dvaja ministri z „nenávidenej“ SaS, a to Branislav Gröhling aj Richard Sulík. Tretí, ministerka spravodlivosti zo strany Za ľudí, sa vyjadrí zajtra. A čo premiér? Ak sa mu všetky podmienky splnia a on z postu predsedu vlády odíde, na akom ministerstve skončí? Zdá sa, že už v tom má jasno, mal by byť vicepremiér pre boj s korupciou, informuje o tom portál dennikn.sk.
Šéf OĽaNO údajne nemá záujem o žiadne súčasné ministerstvo

Premiér Igor Matovič v nedeľu večer na tlčovke oznámil, že za istých podmienok je ochotný rezignovať na post predsedu vlády, no zároveň chce zostať jej členom. „Uvedomujeme si aj svoj vlastný podiel zodpovednosti na súčasnej kríze v koalícii a aj vážnosť situácie. A uvedomujeme si tiež, že oveľa dôležitejšia ako akékoľvek miesto jednotlivca v tejto vláde je budúcnosť Slovenska a ďalšie pôsobenie demokratickej vlády, nie vlády mafie,“ prečítal Matovič vyhlásenie vedenia OĽaNO. „Preto ak koaliční partneri naplnia záväzky, ktoré verejne deklarovali, a z ktorých vychádzajú naše požiadavky, som ochotný odstúpiť z pozície predsedu vlády Slovenskej republiky a pôsobiť v nej ako jej člen,“ doplnil šéf OĽaNO.

Na akom ministerstve by si vedel sám seba predstaviť ale médiám neprezradil. Koaličným partnerom však áno. Bez podrobnejších detailov či predstave o kompetenciách im hovoril o novom poste vicepremiéra, ktorý by sa venoval boju proti korupcii. Denníku N túto informáciu povedali traja ľudia z prostredia troch koaličných strán. Premiérov tlačový odbor na toto informáciu zatiaľ nereagoval. Skutočnosť, že Matovič nemal záujem o žiadne ministerstvo potvrdil nepriamo predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík. Svoju predstavu o tom, na akom ministerstve by chcel skončiť prezradil koaličným lídrom premiér pred nedeľnou tlačovou besedou.

Čuduje sa ešte niekto čo stvára Matovič? Toto sme predsa o ňom vedeli už pred voľbami! (VIDEO)
Koalícia sa pomaly rozpadá pre hádky, ktoré sa začali medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom. Jeden pritom ukazuje prstom na toho druhého. Aký bol premiér Matovič ešte v čase, keď pôsobil v opozícii, ukazuje video, ktoré sa šíri... Čítať ďalej
21 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

Ak bude Matovič ministrom, vykope Sulík opäť „vojnovú sekeru“?

„On nám to tam spomenul, na tlačovej besede to však nepovedal, preto to teda považujem za internú informáciu a nebudem to ďalej komentovať,“ reagoval Sulík dnes popoludní a zároveň dodal, že počet členov vlády by sa nemal rozširovať. „Môžem vám však povedať, že sme za rekonštrukciu vlády na pôdoryse dnešnej koalície a na základe dnešnej koaličnej zmluvy. A tá hovorí úplne jasne o štrnástich ministerstvách a jednom podpredsedovi vlády pre legislatívu, ktorým je Štefan Holý, plus je tam premiér. Šestnásť členov vlády. Nevidíme teraz dôvod rozširovať počet členov vlády,“ skonštatoval Sulík. Či bude odchod Matoviča na post akéhosi „vicepremiéra pre boj s korupciou“ reálny nie je zrejmé, rovnako ako to, či vôbec dôjde k rekonštrukcii vlády a výmene premiéra. Na post prípadného nového predsedu vlády sa najviac skloňuje meno Eduarda Hegera. ktorý by mal podporu aj v SaS a Za ľudí.

Situácia vo vláde sa ale čoraz viac komplikuje, pretože od začiatku krízy podali demisiu do rúk prezidentky už minister zdravotníctva Marek Krajčí u OĽaNO aj minister práce Milan Krajniak zo Sme rodina. Dnes sa rozhodli skončiť vo vláde aj minister školstva Branislav Göhling a minister hospodárstva Richard Sulík z SaS, Či odstúpi aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková zo Za ľudí sa uvidí zajtra. Že rozbroje v koalícii ešte ani zďaleka neskončili svedčí aj oznam Richarda Sulíka. Ten totiž povedal, že ak by nakoniec vznikla štvorkoaličná rekonštruovaná vláda, v ktorej by sedel Igor Matovič, napríklad na poste nového vicepremiéra, chcel by v nej byť aj on. A opäť na poste ministra hospodárstva.

Blaha: Čím viac je Matovič nenávidený, tým požaduje viac. Perfektné. Typický tyran
Podmienky Igora Matoviča, za ktorých je ochotný vzdať sa premiérskej stoličky, doslova pobavili opozičného poslanca a podpredsedu Smeru-SD Ľuboša Blahu. V statuse na sociálnej sieti napísal, že Matovič so Sulíkom vytrel podlahu. Čítať ďalej
22 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik