Za teroristickým útokom na iránsku loď smerujúcu do Európy stojí pravdepodobne Izrael
21 | 03 | 2021 I Diana Zaťková


Člen iránskeho vyšetrovacieho tímu pre miestne spravodajstvo uviedol, že Tel Aviv bol s najväčšou pravdepodobnosťou začiatkom tohto týždňa za útokom na iránsku kontajnerovú loď v Stredozemnom mori smerujúcu do Európy, informuje portál RT.




"Vzhľadom na geografické umiestnenie a spôsob zamerania lode je jednou zo najpravdepodobnejších  možností, že túto teroristickú operáciu uskutočnil sionistický Izraelský režim," uviedol vyšetrovateľ pre agentúru Nournews.

Niekoľko kontajnerov na palube plavidla Shahr-e Kord bolo zasiahnutých vysoko výbušnými predmetmi. Škody, ktoré utrpeli, naznačujú, že na iránsku loď sa mohlo zamerať vzdušné plavidlo, upozornil expert.
K útoku na obchodnú loď plaviacu sa cez Stredozemné more do Európy došlo v stredu. K obetiam nedošlo a posádka malý požiar v trupe rýchlo uhasila.

Irán o incidente informoval o niekoľko dní neskôr, pričom hovorca národnej lodnej spoločnosti Ali Ghiasian ho označil za teroristický útok a čin „námorného pirátstva“Neobvinil žiadnu stranu, iba tvrdil, že Teherán sa bude snažiť identifikovať páchateľov „prostredníctvom príslušných medzinárodných inštitúcií“.

Irán hlási teroristický útok na nákladnú loď smerujúcu do Európy
13 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


Wall Street Journal vo štvrtok informoval, že Izrael za posledné dva roky bombardoval najmenej tucet lodí prevážajúcich iránsku ropu v Červenom mori a ďalších častiach regiónu. V článku, ktorý citoval predstaviteľov USA a regiónov, sa uvádza, že Tel Aviv konal zo strachu, že Teherán využíva ropné peniaze na financovanie extrémizmu na Blízkom východe.

Koncom februára Izrael tiež obvinil Irán z útoku na izraelskú dopravnú lď Helios Ray v Ománskom zálive. Rovnako ako iránsky vyšetrovateľ, izraelský minister obrany Benny Gantz k tvrdeniu verejne neposkytol nijaké jasné dôkazy a uviedol iba, že „Irán sa snaží zasiahnuť izraelskú infraštruktúru a izraelských občanov. Umiestnenie lode v relatívnej tesnej blízkosti Iránu zvyšuje predstavu, hodnotenie, že ide o Iráncov.“

Teherán akékoľvek zapojenie sa do útoku poprel.

Moskva varuje USA: Môžete začať nové preteky v zbrojení!
13 | 03 | 2021 | Diana Zaťková