Svet čelí bezprecedentnej hrozbe nedostatku potravín, varuje OSN
21 | 03 | 2021 I Marek Molnár

Prírodné katastrofy, klimatická zmena, choroby obilia a dobytka sa zhoršujú vplyvom pandémie Covid-19 na poľnohospodárstvo a potravinovú bezpečnosť. Uvádza sa to v správe Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo, informuje portál RT.


Štúdia zdôraznila, že poľnohospodárstvo podporuje živobytie viac ako 2,5 miliardy ľudí. Väčšinou v rozvojových krajinách s nízkym príjmom - a zostáva kľúčovou hnacou silou rozvoja. "Na žiadnom inom mieste v histórii sa poľnohospodárstvo nestretávalo s toľkými známymi i neznámymi rizikami," uvádza sa v správe.

„Poľnohospodárstvo naďalej trpí neprimeraným podielom na škodách a stratách spôsobených katastrofami. Ich rastúca frekvencia a intenzita ničia živobytie a ohrozujú celý náš potravinový systém,“ ďalej uviedla Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo.

Vedci tvrdia, že vakcína od AstraZenecy môže v „zriedkavých“ prípadoch spôsobiť trombózu v mozgu
Nemeckí vedci zistili, že očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca by mohlo v „zriedkavých“ prípadoch nebezpečné. Mohlo by vyprodukovať také protilátky, ktoré by stimulovali tvorbu krvných zrazenín, informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 03 | 2021 | Marek Molnár


Podľa správy sa v rokoch 2008 až 2018 stratili miliardy dolárov v dôsledku poklesu rastlinnej a živočíšnej výroby po katastrofách. Strata za toto obdobie predstavovala 30 miliárd dolárov pre subsaharskú a severnú Afriku a mierne nižšia pre Latinskú Ameriku a Karibik, a to 29 miliárd dolárov. V rovnakom období došlo v Ázii k strate plodín a živočíšnej výroby v hodnote pozoruhodných 49 miliárd dolárov.

Organizácia Spojených národov už skôr varovala, že do roku 2030 by mohla byť do extrémnej chudoby uviaznutá viac ako miliarda ľudí kvôli vážnym dlhodobým dopadom pandémie Covid-19.

Taliban hrozí „reakciou“, ak USA do mája nestiahnu vojakov
Taliban varoval Bidenovu vládu, aby dodržala dohodu z Trumpovej éry a do 1. mája stiahla svoje jednotky z Afganistanu. V prípade porušenia dohody skupina varuje pred „odvetou“, informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 03 | 2021 | Marek Molnár