Ruský veľvyslanec sa po výrokoch Bidena na adresu Putina vrátil do vlasti
21 | 03 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

V dôsledku diplomatickej roztržky, ktorú spôsobili výroky amerického prezidenta Joea Bidena na adresu šéfa Kremľa Vladimira Putina, sa do vlasti vrátil na konzultácie ruský veľvyslanec vo Washingtone Anatolij Antonov.


Lietadlo s Antonovom pristálo v nedeľu ráno na moskovskom letisku Šeremeťjevo, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na ruské médiá.      Pred svojím odchodom z New Yorku Antonov pre agentúru TASS uviedol, že v Moskve zostane "tak dlho, ako to bude potrebné". V Rusku má naplánovaných niekoľko stretnutí. "Ruská strana vždy zdôrazňovala, že máme záujem o rozvoj rusko-amerických vzťahov v rovnakom rozsahu ako naši americkí kolegovia," uviedol Antonov.

Biden v rozhovore pre televíziu ABC News odvysielanom v stredu súhlasne odpovedal otázku, či si myslí, že Putin, ktorý je obviňovaný z tvrdých zákrokov voči svojim oponentom, je "vrah". Takisto povedal, že Putin "zaplatí" za to, ak sa preukáže, že sa pokúšal podkopať jeho kandidatúru v prezidentských voľbách v roku 2020, ako naznačuje najnovšia správa amerických tajných služieb.

Bidenove slová vyvolali najväčšiu krízu vo vzťahoch medzi Moskvou a Washingtonom za posledné roky. Rusko následne povolalo svojho veľvyslanca v USA na konzultácie, čo sa stalo prvýkrát od roku 1998, keď bola príčinou tohto kroku vojenská operácia západných krajín v Iraku.

Kto vrtí Bidenom? (Irina Alksnis)
Komentár Iriny Alksnis (Ria.ru) Čítať ďalej
20 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič