Poslanec OĽANO Gyimesi rokuje s maďarskými stranami. Koho vlastne zastupuje?
21 | 03 | 2021 I editor01hd
Poslanec György Gyimesi (OĽANO) nedostal ponuku byť členom mimoparlamentných strán SMK či Spolupatričnosť. Povedal to pre TASR a dodal, že nedostal ani ponuku viesť spoločný subjekt maďarských strán.
Muž konfliktov

Gyimesi sa podľa Mosta-Híd javí ako človek, ktorý je na strane konfliktov. Spolupatričnosť hovorí, že je s poslancom v kontakte. Strana dodáva, že je otvorená hlbšej spolupráci s každým, "kto chce a vie zastupovať záujmy našej komunity".

Gyimesi spolupracuje s SMK a Spolupatričnosťou verejne, majú spoločné aktivity i témy, ktoré presadzujú. Ponuku na oficiálny vstup do niektorej zo strán nedostal. "Takúto ponuku som nedostal a na takúto ponuku by som ani nereflektoval, pretože som pevnou súčasťou koalície a pevnou súčasťou poslaneckého klubu hnutia OĽANO," povedal pre TASR.
Ponuku nedostal, ale rokuje

Poslanec uviedol, že s maďarskými stranami sa rozpráva o všetkých témach, ktoré sú v slovensko-maďarských vzťahoch nevyriešené. Aj o zákonoch, ktoré pomôžu rozširovať práva národnostných komunít na Slovensku.

Gyimesi sa zdržal pri nedávnom hlasovaní v parlamente o novele zákona o štátnom občianstve. Jedinú alternatívu vidí v tom, aby nikto nemohol prísť proti svojej vôli o slovenské občianstvo. V tejto súvislosti chystá aj pozmeňujúci návrh.

Gyimesi vraj nie je súčasťou tvorby spoločného projektu maďarských strán. Odmietol to poslanec aj SMK či Most-Híd. "Strana Most-Híd si nevie predstaviť, aby na čele novej strany stála osoba, ktorá politiku využíva na rozdúchavanie národnostných vášní. Počas pôsobenia v poslaneckom klube OĽANO ukázal, že je na strane konfliktov, nie na strane dohody a výsledkov," uviedla pre hovorkyňa strany Klára Magdeme.

Tlačový tajomník SMK Róbert Králik skonštatoval, že v strane neuvažujú o oslovení Gyimesiho, aby sa stal súčasťou strany.

Spolupatričnosť je s poslancom v kontakte. "Mali sme viaceré spoločné agendy. Keďže sme v posledných mesiacoch začali budovať naše štruktúry, postupne narastá počet členov. Sme otvorení hlbšej spolupráci s každým, kto chce a vie zastupovať záujmy našej komunity," doplnila Réka Bokor zo Spolupatričnosti.

"Hlúposť či zámer slovenskej vlády ohrozuje našu národnú existenciu. Budapešť je na koni," hovorí Blanár
Neohlásená prítomnosť maďarského ministra zahraničných vecí v Komárne nebola náhodou. Mala z pohľadu Budapešti Slovensku ukázať, že Bratislava na ňom nerozhoduje. A v Karpatskej kotline ani nikdy nebude rozhodovať. Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | Ivan Brožík