Najpravdepodobnejší scenár pokračovania koalície podľa Borisa Kollára
21 | 03 | 2021 I Timotej Dudka

Predseda NR SR Boris Kollár priznáva, že si vie predstaviť fungovanie štátu v trojkoalícii bez SaS, ktorej lídrom je minister hospodárstva Richard Sulík. Koaličnú krízu riešili predstavitelia štátu na Úrade vlády SR v piatok. Definitívny verdikt by mohol padnúť v najbližších dňoch, píše Nový Čas.


Najpravdepodobnejší scenár je demisia ministra Richarda Sulíka. Ten uviedol, že ak ju nepodá premiér Igor Matovič začiatkom týždňa, urobí tak sám. Matovičovu demisiu pritom žiada aj strana Za ľudí.

„Buď sa premiér zmení a zostane premiérom, alebo ho na tomto poste bude musieť nahradiť iný kolega,“ uviedol Kollár. Podľa neho však Matovičov odchod nič nevyrieši. „Veľmi jasne sme sa vyjadrili, že sme za štvorkoalíciu, pokiaľ nebudeme štvorkoalícia, tak to neustojíme. Viem si predstaviť aj trojkoalíciu so Za ľudí a OĽaNO,“ prezradil Kollár v relácii Sobotné dialógy. V prípade Matovičovej demisie by sa "cirkus presunul do parlamentu".

Okrem toho Kollár vyjadril znepokojenie i nad jedným z poslancov zo strany SaS. „Keď koaličný poslanec chce povaliť vlastnú vládu, tak tu sa končí všetka sranda,“ uviedol. O koho ide, však zatiaľ nie je jasné. Sulík neskôr uviedol, že tieto slová adresoval poslancovi Miroslavovi Žiakovi, čo Kollár zatiaľ nepotvrdil.

Rok vládnej moci očami politológa: Najväčší lúzer je Matovič
Od nástupu vlády uplynul rok. Krajinu sužujú pandémia a vážna koaličná kríza. Na riadenie štátu na čele s premiérom Igorom Matovičom sa pozreli odborníci - politológovia Miroslav Řádek a Radoslav Štefančík. Čítať ďalej
21 | 03 | 2021 | Ivan Brožík