Bude dnes „noc dlhých nožov“, alebo bude Matovič „plávať v marazme" až do stredy?
21 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Skončí sa konečne koaličná kríza? Alebo agónia bude pokračovať do stredy? Dnes večer sa stretávajú opäť lídri koalície, aby rozhodli, čo bude ďalej. Ozaj, čo bude ďalej?


Vládna kríza pokračuje a podľa vyjadrení šéfa SaS Richarda Sulíka sa najneskôr do stredy všetko vyrieši. Hotovo však môže byť už dnes večer, pretože sa stretajú všetci štyria lídri koalície. Diskutujú o tom, ako ďalej. Škriepky vládnych strán sa totiž ťahajú už niekoľko týždňov, píše portál 1.pluska.sk.
Problémom je, že Matovič sa svojej premiérskej stoličky zatiaľ vzdať nemieni

Po tlaku SaS a Za ľudí padla ako prvá hlava ministra zdravotníctva Mareka Krajčího. Požadovali to nielen obe strany, ale aj celá opozícia. Po ňom úplne nečakane skončil aj minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak z hnutia Sme rodina. Ani tieto dva odchody však krízu v koalícii nezastavili, pretože SaS, a istý čas i Za ľudí, požadovali aj hlavu samotného premiéra. Sulík a jeho SaS napokon na začiatku týždňa oznámili, že ak do stredy 24. marca nepodá Igor Matovič demisiu, všetci ministri z tejto strany odchádzajú z vlády.

Požiadavkou teda je odchod premiéra a rekonštrukcia vlády. SaS aj Za ľudí síce stále zdôrazňujú, že chcú štvorkoalíciu, pričom predčasné voľby si neželajú a sú pre ne posledná vec, ktorú by chceli. Problémom je, že Matovič sa svojej premiérskej stoličky zatiaľ vzdať nemieni a stojí za ním aj celý klub OĽaNO.

Celú situáciu ešte viac zamotala Veronika Remišová, ktorá mala ešte do piatku nie celkom vyhranené názory na odchod Igora Matoviča z funkcie premiéra. Dnes však v rozhovore pre Denník N uviedla, že ak Matovič neodstúpi a ministri SaS odídu, obe ministerky Za ľudí, teda ona aj Mária Kolíková, podajú demisiu.

Spôsobí vládna kríza a trenice v strane Za ľudí jej rozpad? Bude Kolíková premiérkou?
Trenice vo vláde môžu do budúcna znamenať viacero alternatív jej fungovania. Kto v štvorkoalícii zostane a kto z vlády odíde je nateraz otázne, pretože situácia sa vyvíja doslova každým dňom. Hlavnými protagonistami vládnej krízy sú však Igor... Čítať ďalej
19 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik