Ako míňa Európska komisia (aj naše) milióny
21 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Európska komisia minula takmer pol miliardy eur na poradenské služby externých spoločností. Zaujímavá je však nanajvýš sporná minulosť a aktivity niektorých z týchto firiem.


"Európska komisia minula medzi rokmi 2016 a 2019 najmenej 462 miliónov eur na zákazky spoločností PWC, KPMG, Deloitte a EY, ktoré sú známe aj ako Veľká štvorka. Vo viacerých prípadoch vykonávali úlohy, pri ktorých hrozil konflikt záujmov, zistil portál EURACTIV na základe dokumentov z databázy Európskej únie." Informáciu zverejnil portál euractiv.sk.
Všetko sa skryje za "externé prostredie"

"Rola externých konzultantov a poradcov pri tvorbe nových politík Európskej únie a členských štátov rastie. Poskytujú technické poradenstvo o tom, ako realizovať štrukturálne reformy, ktoré financuje Európska komisia. No v niektorých členských štátoch sa ozývajú kritické hlasy, ktorým sa ich veľký vplyv na tvorbu novej legislatívy nepozdáva."

"Niektoré zo zmlúv, ktoré v poslednom čase podpísala Únia, vyvolávajú navyše podozrenie z konfliktu záujmov." Píše euractiv.sk.

Brusel zrejme z našich ciest vyženie všetky Babetty, Jawy, Korada či Stadiony
Fanúšikovia a majitelia ešte stále pojazdných kultových malých motocyklov upozorňujú na podľa ich slov nezmyselné politikárčenie a rozmary úradníkov Európskej únie. Poukazujú na plánované uzákonenie povinnej registrácie mopedov, na ktorých bude po... Čítať ďalej
19 | 03 | 2021 | Ivan Brožík

Rastú počty zákaziek pre súkromné spoločnosti

"Databáza EÚ obsahuje informácie od roku 2007. Napriek tomu, že dokumenty z prvých rokov fungovania databázy nie sú veľmi ucelené, ich informácie znázorňujú rastúci trend financií, ktoré Únia vložila do externých poradenských služieb. Tieto služby vo väčšine prípadov poskytujú práve spoločnosti takzvanej Veľkej štvorky."
Vedie KPMG

"V rokoch 2016 a 2019 spoločnosť KPMG obdržala najväčšiu sumu z eurofondov vrátane Európskeho rozvojového fondu – 154,84 miliónov eur. Nasledovala spoločnosť EY, ktorej Únia zaplatila 121,3 milióna eur, PWC 93,8 milióna eur a Deloitte s 92,4 milióna eur."

"V posledných rokoch sa tieto sumy ešte navýšili vďaka tomu, že Komisia čerpá nové prostriedky z Programu na podporu štrukturálnych reforiem."
Rastúci trend

"Od roku 2017 angažovanosť súkromných spoločností Veľkej štvorky značne narástla. V roku 2018 obdržali z týchto fondov 11 miliónov eur z celkovej sumy 30,5 milióna eur. Najaktuálnejšie dáta, ktoré sú z roku 2019, uvádzajú, že dokopy dostali až 24,4 milióna eur za 91 reforiem, s ktorými počas toho roku pomohli. Pritom celková suma, ktorú Komisia alokovala na tento program, bola 79,4 milióna eur."

"Spomedzi Veľkej štvorky dostala v roku 2019 najviac financií spoločnosť PWC (10,3 milióna eur), ktorá sa podieľala na 33 reformách. Spoločnosť EY dostala 6,7 milióna eur za 30 reforiem. Deloitte dostal 4 milióny eur za 13 reforiem a KPMG 3,4 milióna eur za 15 reforiem."
Zlatý vlaňajšok

"Ich príjmy od Komisie narástli aj v roku 2020, čo súvisí s tým, že celková suma programu sa vyšplhala na 84,9 milióna eur.

Očakáva sa, že táto finančná hodnota ešte porastie, keďže EÚ plánuje posilniť program Nástroj technickej podpory, ktorý je pokračovateľom Programu na podporu štrukturálnych reforiem." Pripomína euractiv.sk.
Stovky miliónov

"V rámci nového Viacročného finančného rámca bude mať Komisia k dispozícii dokopy 864 miliónov eur na investície do štrukturálnych reforiem v rokoch 2021-2027. To znamená, že každý rok bude môcť minúť okolo 115 miliónov eur."

Brusel na deň premenoval stanice metra po slávnych ženách
Belgická metropola Brusel si pondelňajší Medzinárodný deň žien uctila dočasným premenovaním desiatich staníc metra po slávnych ženách. Bruselská dopravná spoločnosť STIB zároveň prisľúbila, že počas nasledujúcich troch rokov natrvalo premenuje 17... Čítať ďalej
09 | 03 | 2021 | tasr

Podivné argumenty

"Hovorca Komisie odôvodnil množstvo finančných prostriedkov, ktoré Komisie minula na služby konzultantských spoločnosti tým, že poskytujú „najlepšiu odbornú expertízu na svete tam, kde je to potrebné“.

"Úradník ďalej podčiarkol, že Komisia udelila tieto zákazky po ukončení výberu na verejné tendre. Vybrala tie spoločnosti, ktorých ponuky boli „najlepšie a po ekonomickej stránke najviac prispôsobené požiadavkám členských štátov“."

"Príkladom tohto sú aktivity spoločnosti EY, ktoré vykonala v roku 2019. Napríklad Komisia si ju najala na pomoc pri reštrukturalizácii nemocničného sektoru v Estónsku, pri reforme generálneho riaditeľstva francúzskeho rezortu financií a pri posilnení odmeňovacích a podporných mechanizmov, ktoré mali za cieľ podporiť trh práce v Taliansku."
Kde je pravda?

"Viaceré zmluvy naznačujú, že tieto konzultačné spoločnosti Komisia nenajala len na výskum a testovanie produktov, či poskytovanie služieb. Dobrým príkladom tohto je spoločnosť PWC, ktorá v rámci zákazky pre Komisiu dohliadala na tvorbu komplexného investičného rámca pre spoločnosti v Írsku. Zdroje z tohto sektora priznávajú, že záverečné správy konzultačných spoločností poskytovali odporúčania na implementáciu konkrétnych politík v tejto oblasti."

"Ďalší z kontraktov, ktorý spoločnosť PWC podpísala v 2019, sa týkal „vývoja, ustanovenia a testovania nového finančného rámca na kontrolu daní v rámci implementácie širšej reformy daňového programu“ v Belgicku."

"Problém je, že PWC a ostatné spoločnosti Veľkej štvorky boli v minulosti zapojené do vypracovávania komplexných schém, ktoré mali za cieľ pomôcť viac ako 340 medzinárodným spoločnostiam s platením daní. Na toto sa prišlo až vďaka škandálu Luxleaks v roku 2014."

Dánsko a Rakúsko stratili s Bruselom trpezlivosť - dohodli sa s Izraelom na spoločnej výrobe vakcín
05 | 03 | 2021 | sefredaktor

Brusel ako centrála veľkého biznisu

"Prítomnosť Veľkej štvorky a Programu na podporu štrukturálnych reforiem, ktorý spravuje Komisia, ale zďaleka nepokrýva všetku angažovanosť poradenských spoločností v štruktúrach Európskej únie."

"Niektoré ďalšie zmluvy sa týkajú služieb v oblasti IT a sú súčasťou programu Horizon 2020, ktorý je zameraný na inovácie."
Ďalší "expert"

"Jeden z ďalších veľkých hráčov, ktorý čerpá z Programu na podporu štrukturálnych reforiem, je aj medzinárodná poradenská spoločnosť McKinsey. V roku 2018 napríklad dostala zákazku, ktorá pozostávala zo štúdie možnosti založiť nové oddelenia na nemeckom štatistickom úrade, za ktorú dostala 880miliónov eur."

"Krátko na to podpísala McKinsey nový kontrakt o poskytovaní analýzy systémových posunov v hodnotových reťazcoch, ktoré spôsobuje umelá inteligencia. Účelom tohto bolo pomôcť malým a stredným podnikom lepšie nasmerovať svoje očakávania. Za tieto analýzy dostala 967 miliónov eur."

"Tieto projekty vyvolali podozrenie z konfliktu záujmov, keďže tá istá spoločnosť bola najatá na dva protichodné účely pri tvorbe nových politík."

Brusel čoskoro predloží návrh na zavedenie digitálnych "Covid pasov", uviedla Von der Leyenová
Predsedníčka Európskej komisie uviedla, že Brusel čoskoro predloží návrh na zavedenie digitálnych Covid pasov, pričom nemecká kancelárka oznámila, že by mali byť hotové do leta, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 03 | 2021 | Marek Molnár

Prísne preverovanie zmlúv

"Európska ombudsmanka Emily O’Reilly viackrát upozornila na potenciálne konflikty záujmov, ktoré vyplývajú zo zmlúv, čo Komisia podpísala so súkromnými dodávateľmi."

"Minulý november v súvislosti s prípadom BlackRoch upozornila, že Komisia by mala aktualizovať svoje usmernenia o „kontraktoch, ktoré sa týkajú procesov verejného obstarávania“. Konštatovala, že je „potrebné vyjasniť, kedy môže Komisia zamietnuť uchádzačov kvôli konfliktu záujmov, ktoré môžu mať negatívne dopad na účinnosť zmlúv“."
Reakcia v Európskom parlamente

"Množstvo finančných zdrojov, ktoré dostali súkromné konzultantské spoločnosti za ich poradenské služby od Únie, viacerých europoslancov „šokovalo“.

„Je neskutočné, že Komisia vyhľadáva takúto pomoc z externých zdrojov,“ poznamenal sa pre EURACTIV predseda Skupiny zelených Philippe Lamberts. „Komisia je dostatočne vybavená na to, aby fungovala riadne a sebestačne. Ak má peniaze na to, aby najímala externých poradcov, tak určite má prostriedky aj na najímanie nového personálu.“

"Odborníci vo veľkých firmách zvyčajne „nie sú zamestnanci, ktorí rozmýšľajú nezávisle, ale sú to väčšinou absolventi škôl biznisu, ktorí sa naučili neo-liberálne krédo, ktoré sa ukázalo byť opakovane nepravdivé,“ ukončil europoslanec."

(Medzititulky red. HD.)

Nemecká vláda vracia úder Bruselu
Nemecká spolková vláda rezolútne odmietla obvinenia zo strany Európskej komisie v súvislosti so sprísnenými pravidlami na nemeckých hraniciach voči Slovákom, Čechom a Tirolčanom. To, čo sa urobilo, je v súlade so Schengenskou dohodou, uviedol... Čítať ďalej
24 | 02 | 2021 | Ingrid Vrabcová