Beluský: Štát nedokáže chrániť osobné údaje svojich občanov. Stav je katastrofálny!
20 | 03 | 2021 I Robert Bačinský

Naše osobné údajne nie sú v bezpečí. „V septembri minulého roka bol na aplikáciu Moje eZdravie vykonaný hackerský útok. Stiahli viac ako 390.000 osobných údajov o pacientoch, ktorí boli testovaní na COVID-19,“ upozorňuje poslanec ĽSNS Martin Beluský.


Škandalózna kampaň Ministerstva zdravotníctva – „zaočkuj babku“. Sú seniori nesvojprávni?
Ministerstvo zdravotníctva odpálilo ďalšiu časť kampane za očkovanie proti Covidu. A ak prvá časť bola verejnosťou prijatá vlažne, o tejto časti kampane sa to povedať nedá. Toto je totiž doslova poburujúce. Kampaň prezentuje seniorov ako... Čítať ďalej
19 | 03 | 2021 | Petra Demková


"V septembri minulého roka bol na aplikáciu Moje eZdravie vykonaný hackerský útok. Stiahli viac ako 390.000 osobných údajov o pacientoch, ktorí boli testovaní na COVID-19. Po tejto medializovanej informácii začal NBÚ audit kybernetickej bezpečnosti, ktorí sa však týkal všetkých systémov, ktoré v rámci NCZI fungujú,“ informuje na sociálnej sieti Beluský.

Uvádza, že ,,audit sa konal od 1. októbra 2020 do 11. decembra 2020. Výsledok je správa, z ktorej môžem konštatovať, že kybernetická úroveň systémov v NCZI je na nedostatočnej úrovni."

Audit napríklad konštatoval, že NCZI nie je schopné riadiť riziká a udržať si strategický dohľad nad rozvojom a prevádzkou systémov. V NCZI dochádza k nekontrolovaným neštandardným situáciám, zvýšením kybernetického rizika (prevádzka neprevzatých a štandardne neotestovaných aplikácií). Zároveň sa ukázalo, že je neúmerne zvýšené kybernetické riziko plynúce zo zastaraných technológií, či neimplementovaní potrebných bezpečnostných prvkov.

Výsledok auditu je alarmujúci. Beluský informuje, že audit kybernetickej bezpečnosti z celkovo 267 hodnotených požiadaviek zistil 150 nesúladov (56 %), 73 čiastočných súladov, respektíve čiastočných nesúladov (27 %), iba 29 súladov (10 %) a 15% (5,6 %) bolo neaplikovateľných.

„Stav ochrany osobných údajov je na základe týchto informácií a zistení na katastrofálnej úrovni. Preto vyzývam kompetentné osoby, najmä ministra zdravotníctva a ministerku pre informatizáciu, aby začali konať a stav čím skôr napravili,“ žiada poslanec a člen Výboru NR SR na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ.

Riaditeľ NCZI Peter Bielik končí vo funkcii, dočasne ho nahradí Róbert Suja
Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) v utorok odvolal z funkcie riaditeľa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Petra Bielika. Inštitúciu dočasne, až do ukončenia riadneho výberového konania, povedie Róbert Suja. TASR o tom... Čítať ďalej
09 | 03 | 2021 | tasr