„Obmedzovať opustenie štátu je protiústavné,“ tvrdí Skalský. „Vláda to urobiť môže,“ oponuje Baraník
19 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Vláda Igora Matoviča v stredu nielen predĺžila núdzový stav o ďalších 40 dní, ale zároveň od soboty zrušila cesty do zahraničia za účelom rekreácie dovolenky. Práve toto považuje Vladimír Skalský za protiústavné. Oponuje mu však docent Baraník.


Slováci teda od soboty nebudú môcť vycestovať na zahraničnú dovolenku či rekreáciu. Povolené sú len služobné cesty. A práve nemožnosť vycestovať za hranice kvôli dovolenke a rekreácii považuje Vladimír Skalský, predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí, za protiústavné, informuje o tom portál parlamentnelisty.sk. Naopak, docent Baraník si myslí, že vláda to spraviť môže.
Vláda má počas núdzového stavu širšie právomoci obmedzovať základné ľudské práva

„Som presvedčený, že obmedzovať opustenie štátu je protiústavné. Štát môže obmedzovať len vstup na územie. Hoci aj susedného okresu. Ale nie opustenie územia,” uviedol Skalský, ktorý sa pri tom odvolal na znenie Ústavy, kde sa hovorí, že každý, kto sa oprávnene zdržiava na území Slovenska, má právo toto územie slobodne opustiť. „Navyše, s ostnatými hranicami, obmedzujúcimi občanov vnútri, máme svoje neblahé historické skúsenosti z čias minulého režimu,“ dodal predseda združenia Slovákov.

Docent ústavného práva Kamil Baraník z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici však tvrdí, že vláda má počas trvania núdzového stavu širšie právomoci obmedzovať základné ľudské práva a slobody. Ak bude pri ich obmedzovaní zachovaná proporcionalita, môže vláda ústavne súladne zakázať občanom vycestovať do zahraničia.

Zákaz vycestovať do zahraničia na dovolenku má platiť od soboty
Zákaz vycestovať do zahraničia s cieľom rekreácie má platiť od soboty (20. 3.). Uviedol to pre TASR hovorca Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR Ivan Rudolf. Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | tasr