Brusel zrejme z našich ciest vyženie všetky Babetty, Jawy, Korada či Stadiony
19 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Fanúšikovia a majitelia ešte stále pojazdných kultových malých motocyklov upozorňujú na podľa ich slov nezmyselné politikárčenie a rozmary úradníkov Európskej únie. Poukazujú na plánované uzákonenie povinnej registrácie mopedov, na ktorých bude po novom povinné označenie ŠPZ


"Zo strany Európskej komisie ide podľa vlastníkov malých motocyklov o šikanu a diskrimináciu." Tvrdí v článku web startitup.sk.
Babety nie, elektrobicykle áno

Povinnosť evidencie vozidiel sa stále nevzťahuje na elektrické kolobežky, elektrické bicykle, samovyvažovacie vozidlá (napr. Segway) a dokonca ani na bicykle s prídavným motorom (motorový bicykel). Všetky tieto dopravné prostriedky pritom dosahujú podobnú, niekedy aj vyššiu maximálnu rýchlosť ako napríklad obľúbená Babetta, Jawa, Korado či Stadion.

Bruselu sa nepáči nemecké zatváranie hraníc
16 | 02 | 2021 | sefredaktor

Podmienka jazdy - špz

Aby mohli nadšenci v súčasnosti jazdiť na malých motocykloch, musia už dnes spĺňať niekoľko povinností. Zo zákona potrebujú vodičské oprávnenie, helmu, svetlá, poriadne brzdy či zákonné poistenie. Po novom však majiteľov týchto motocyklov čakajú „lietačky“ po servisoch, kvôli prihlasovaniu či technickej kontrole. Pritom na ceste ich už dnes môže bez problémov predbehnúť cyklista na elektrickom bicykli, od ktorého štát nevyžaduje nič.
Mopedy stále zodpovedajú požiadavkám

„Opäť zbytočná buzerácia. Tie mopedy boli vyrobené a stále sú v súlade s normou a zákonmi o jazde na pozemnej komunikácii, hoci z osemdesiatych rokov. Je nás hŕstka, čo tieto veterány sedlajú a aj napriek tomu budú zbytočne zaťažení byrokraciou, povinnými registráciami, a nakoniec aj technickými kontrolami,“ upozorňujú členovia klubu Cestuj Babettou. Cituje ich portál startitup.sk.
Hraničný termín

Povinnosť evidencie vozidiel kategórie L1e nastane od roku 2022. Každý držiteľ motorového vozidla musí mať zo zákona aj uzatvorené povinné zmluvné poistenie.

V petícii iniciátora Ondreja Rapavého žiadajú vládu, aby došlo k udeleniu trvalej výnimky, respektíve trvalému vyňatiu vozidiel kategórie L1e z povinnosti prihlásenia do evidencie vozidiel. Online petíciu do dnešného dňa podpísalo už viac ako 5 000 ľudí. Pripomína nami citovaný zdroj - web startitup.sk.

Nemecká vláda vracia úder Bruselu
Nemecká spolková vláda rezolútne odmietla obvinenia zo strany Európskej komisie v súvislosti so sprísnenými pravidlami na nemeckých hraniciach voči Slovákom, Čechom a Tirolčanom. To, čo sa urobilo, je v súlade so Schengenskou dohodou, uviedol... Čítať ďalej
24 | 02 | 2021 | Ingrid Vrabcová