Bezprecedentné nasadenie ponoriek Ruskej Čiernomorskej flotily ako odpoveď na aktivity NATO
19 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Veliteľ ponorkovej flotily Čiernomorskej flotily, kapitán 1. stupňa Anatolij Varočkin, označil nasadenie všetkých ponoriek Čiernomorskej flotily do akcie za „bezprecedentné“.


"K nasadeniu došlo v čase, keď sa malo začať cvičenie 18 vojnových lodí NATO s 10 lietadlami a 2 400 vojakmis názvom „Sea Shield 21.“ Píše portál navyrecognition.com.
Nástupišťom je Rumunsko

Cieľom programu „Sea Shield 21“ je zvýšiť úroveň spolupráce medzi rumunskými námornými silami a ostatnými námornými silami členov NATO. Z Rumunských prístavov bude operovať stála námorná skupina NATO zložená zo španielskych, tureckých, bulharských a rumunských fregát.

Ponorka Belgorod, ničiaci obor, sa stáva neohrozeným pánom morských hlbín a pobrežných oblastí
Belgorod je vízia Julesa Verna. Obrovská, najdlhšia ponorka sveta, ktorej posádka je schopná pracovať na morskom dne a ktorej výzbroj môže likvidovať celé pobrežné obytné či priemyselné zóny. jadrový gigant s jadrovými podvodnými dronmi s... Čítať ďalej
22 | 02 | 2021 | Ivan Brožík

Rusko hovorí o riziku

Rusko považuje expanziu NATO na východ do svojej starej sovietskej sféry vplyvu ako kľúčové riziko národnej bezpečnosti.

NATO prerušilo vzťahy s Ruskom v reakcii na moskovskú anexiu Krymu z Ukrajiny v roku 2014.
Plné nasadenie

Podľa tlačovej správy, ktorú zverejnili The Moscow Times 19. marca 2021, Rusko nasadilo všetkých šesť svojich ponoriek Čiernomorskej flotily, keď v tejto oblasti odštartovali cvičenia NATO. Pritom - Čierne more je vlastne v operačnej taktike námorníctva iba jedna väčšia "mláka".

Ruská ponorka B-871 Alrosa je staršia dieselelektrická ponorka triedy Kilo. Projekt 877V Alrosa je vybavený systémom pump-jet namiesto štandardnej skrutky. Pump-jet umožňuje vyššiu rýchlosť a nižší akustický podpis.

Alrosa má podvodný výtlak 3 950 ton, dĺžku 76,2 m, ponornú rýchlosť 17 uzlov a výdrž bez nutnosti vrátiť sa na základňu 45 dní. Ponorka nesie šesť torpéd 533 mm a posádku 52 osôb.

Najrýchlejšia ruská ponorka sa vracia
Vo chvíli, keď sa Lyra, najrýchlejšia ruská útočná ponorka na svete s najhlbším ponorom a s titanovým trupom, objavila, spôsobila v Pentagone paniku . Vo vode zrýchľovala ako cestný automobil na asfalte. Technické parametre najmodernejších... Čítať ďalej
07 | 01 | 2021 | Ivan Brožík