Ak od vás RTVS vymáha pohľadávku staršiu ako tri roky, neplaťte, je premlčaná!
19 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

RTVS vymáha od ľudí v núdzi roky premlčané pohľadávky, používa čudné praktiky a postupuje absolútne bezcitne, ak nie priam výpalnícky.


"Z pôvodného dlhu 4,6 eur začne RTVS v niektorých prípadoch vymáhať nedoplatok až po rokoch, keď dlžná suma dosiahne stovky eur." Varuje koncesionárov portál aktuality.sk.
Vymáhajú za hranicou práva

"Verejnoprávna RTVS počas pandémie vymáha aj dvanásť rokov premlčané pohľadávky. Zákon jej však povoľuje robiť podobné kroky spätne len za obdobie troch rokov. Nedoplatky vymáhajú v štátnom telerozhlase aj od ľudí, ktorí sú zo zákona oslobodení od koncesionárskych poplatkov."



Jeden z príkladov

„V januári nám prišla SMS správa, že máme zaplatiť koncesionárske poplatky od roku 2013, pritom v roku 2010 sme im dokladovali, že máme zdravotne postihnutého syna a podľa zákona sme od koncesionárskych poplatkov oslobodení,“ hovorí Mária Kubová zo Skalice. Spolu s manželom sa starajú o ťažko zdravotne postihnutého syna a na Záhorí prevádzkujú denný stacionár pre ďalších 28 zdravotne postihnutých ľudí. Kubová hovorí, že okrem nich dostali tento rok vymáhacie listy z RTVS aj ich ďalší traja klienti."

Chmelár: "Husák nebol čistá sviňa. RTVS falšuje slovenské dejiny"
Eduard Chmelár protestuje proti tomu, že RTVS v relácii Slovenský panteón, "urobil z Gustáva Husáka čistú sviňu". Napísal to v statuse na svojom facebookovom profile. Čítať ďalej
22 | 02 | 2021 | Michal Filek

Praktiky „šmejdov“

"Ich syn má od narodenia ťažké telesné a mentálne postihnutie, je pripútaný na invalidný vozík a odkázaný na pomoc inej osoby. „Akoby si nové vedenie neprevzalo všetky informácie od toho pôvodného,“ myslí si Mária Kubová. Spolu s manželom si mysleli, že keď raz štátnej televízii poslali všetky doklady, nebudú mať problémy. Rodina Kubovcov jedenásť rokov žila v presvedčení, že si svoju povinnosť voči štátnej televízii poctivo splnila. Prekvapenie nastalo začiatkom tohto roka. Štátna televízia im z poplatku 4,6 eur vypočítala dlh 556 eur." Uvádza portál aktuality.sk.

Telerozhlas žiada zaplatiť sumu do konca marca, Kubovcom hrozí exekúcia.
Neetické správanie sa

„Tento druh vyžadovania platby od koncesionára, ktorý je od nej evidentne oslobodený s tým, že nedodržal formálne ustanovenie a nedoložil svoj handicap formálne predpísaným spôsobom, má ďaleko od etického kódexu bežnej firmy a blíži sa skôr k praktikám tzv. šmejdov, zneužívajúc postavenie tých najslabších a nízko príjmových skupín v našej spoločnosti,“ hnevá sa podľa citovaného zdroja Peter Kuba, otec zdravotne postihnutého syna.
Zapamätajte si

Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská ale upozorňuje, že postup RTVS je protizákonný. „Veľa ľudí so zdravotným postihnutím nevie, že v prípade, ak ide o nedoplatok starší ako tri roky, môžu namietať premlčanie.“

Podľa nej sa ale ľudia v núdzi zľaknú hrozby exekúcie zo štátnej televízie a sumu, ktorú od nich RTVS vymáha, radšej zaplatia.

„Odporúčam všetkým občanom, aby na tieto neoprávnené výzvy RTVS okamžite reagovali a namietali premlčanie časti pohľadávky staršej ako tri roky,“ vyzýva ľudí Stavrovská.

Novinári RTVS si reportážou o vakcíne AstraZeneca riadne zavarili. Škrtnú im odmeny
Riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník sa rozhodol potrestať novinárov, ktorí pripravili a schválili reportáž o smrti 38-ročnej učiteľky. Tá zomrela po tom, ako sa dala zaočkovať vakcínou od firmy AstraZeneca. Dostali písomné napomenutie a budú im škrtnuté... Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | Diana Zaťková

RTVS žiada zmenu zákona

"Verejnoprávna televízia sa bráni, že konať takto jej prikazuje zákon a inak konať ani nemôže." „Keďže výzva na zaplatenie obsahuje kumulatívne všetky nedoplatky za obdobie, ktoré predchádzalo jej odoslaniu, nie je možné vyselektovať, ktoré z odoslaných výziev obsahovali nedoplatky z rokov 2011 a 2012,“ reaguje hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová.

Telerozhlas upozorňuje, že nemôže ani odsunúť vymáhanie dlhov po skončení pandémie alebo núdzového stavu, podobne ako daniari odložili živnostníkom platenie odvodov.

„RTVS po vypuknutí prvej a druhej vlny pandémie dočasne pozastavila súdne uplatňovanie nárokov na zaplatenie úhrady,“ vysvetľuje Pivarčiová.

Podľa jej slov by pomohlo, keby poslanci schválili počas pandémie zmeny pre telerozhlas.

„V súvislosti s pandémiou covid-19 totiž zákonodarca neprijal žiadnu právnu úpravu, ktorá by upravovala odklad platenia úhrady,“ dodáva Pivarčiová.
Ministerka na žiadosť nereagovala

Ministerstvo kultúry pod vedením Natálie Milanovej z OĽaNO problémy s vymáhačskými praktikami u Rezníka nevidí.

„Z výsledkov rokovaní však zatiaľ nevyplynula potreba dočasne pozastaviť vymáhanie úhrad za služby verejnosti poskytované RTVS, ktoré jednotliví platitelia v zmysle zákona nezaplatili,“ reagovala hovorkyňa ministerstva kultúry Zuzana Viciaňová na otázku, či neplánujú zmeniť zákon, aby počas pandémie RTVS dlhy nevymáhala.

Podľa rezortu kultúry je na RTVS, či si vymáhanie nedoplatkov uplatní na súde.

Petícia za zrušenie koncesionárskych poplatkov: RTVS musí zmeniť prístup k poslucháčom a divákom
07 | 03 | 2021 | editor01hd

Ignorácia zo strany ministerstva

Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím upozornila, že už dva roky žiada o stretnutie s ministerkou kultúry k tejto téme. Najskôr jej žiadosť ignorovala vtedajšia ministerka Ľubica Laššáková (Hlas-SD), reakciu na žiadosť nemá ani od Natálie Milanovej (OĽaNO), ktorá je vo funkcii rok.

Šéf mediálneho výboru v parlamente Kristián Čekovský však informoval: „V posledných dňoch sa aj na nás obrátili občania, od ktorých si RTVS vymáha pohľadávky a nezaplatené koncesie aj spred viac ako 10 rokov. V súčasnej situácii to mnohým z nich spôsobuje problémy, preto sme sa touto situáciou začali zaoberať,“ potvrdil Čekovský pre Aktuality.sk.

„Dlžník sa konaniu môže vyhnúť, no na súde musí vzniesť námietku premlčania, v takých prípadoch utrpí RTVS stratu na trovách konania,“ dodáva Čekovský.

Pokuty a zmena v relácii: RTVS znáša následky škandalóznej epizódy Pumpy s Milanom Lučanským
02 | 02 | 2021 | Timotej Dudka