Kryl Pčolinský Kollára? Dôkazy sú priamo v SIS, no prokurátor ich nechce
18 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Dôkazy o tom, či Vladimír Pčolinský zabezpečoval krytie pre konkurzného právnika Zoroslava Kollára, sú priamo v Slovenskej informačnej službe (SIS). O tom, kedy služba Kollára začala monitorovať, ale aj kedy a za akých okolností s tým skončila, existujú administratívne záznamy. SIS teda má o všetkom evidenciu, informuje denník SME.


Vladimír Pčolinský je pre obvinenie z korupcie už týždeň vo väzbe, funkcie šéfa SIS sa vzdal. Jeho obvinenie vychádza najmä zo svedectiev dvoch kajúcnikov. Tí polícii povedali, že Pčolinský pre Kollára za úplatok vybavil zrušenie odpočúvania SIS-kou.

O tom, kedy služba Kollára začala monitorovať, ale aj kedy, a za akých okolností s tým skončila, si podľa zákona musí viesť SIS záznamy. Hovorkyňa SIS Katarína Némová potvrdzuje, že podrobná evidencia sa vedie pri každom prípade.

Tajná služba hovorí, že na základe žiadosti vyšetrovateľov môže poskytovať polícii aj informácie tohto druhu. Podľa prokurátora Petra Kysela, ktorý prípad dozoruje, zatiaľ "na to nie je dôvod“.

Chmelár: "Vládne nám tlupa kanibalov?"
Eduard Chmelár priniesol na svojom facebooku jazykovedné okienko. Mali by sme sa vraj naučiť rozlišovať medzi obeťou a obeťou. Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | Michal Filek

Stopnúť odpočúvanie mohol Pčolinský, ale aj Beňa

Pčolinského usvedčujú z brania úplatku jeho bývalý námestník Boris Beňa a bývalý riaditeľ kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó. Ich verzia udalostí hovorí, že Kollár zaplatil Makóovi 40-tisíc eur za to, aby mu vybavil pokoj od tajných služieb, a aby sa skončilo jeho odpočúvanie.

Makó s touto požiadavkou oslovil Beňu, ktorý údajne dal polovicu úplatku priamo Pčolinskému.

Kollára v októbri polícia obvinila v rámci akcie Víchrica, ktorá sa týka úplatkov na bratislavských súdoch. Obvinenia však nestáli na odpočúvaní, ale najmä na výpovediach bývalého sudcu Vladimíra Sklenku, ktorý spolupracuje s políciou.

Saková šokuje: Rokovanie parlamentu muselo skončiť predčasne. Nemal kto predkladať poslancom materiály
Poslankyňa a bývalá ministerka vnútra Denisa Saková upozorňuje, že momentálne nefungujú ministerstvá, ani riadenie štátu. ,,Štát klame, nič reálne nefunguje, jeden minister zastupuje druhého a tí, ktorí ešte ostali, sú na odchode. Je to absolútny... Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | Robert Bačinský


Nie je však vylúčené, že Kollára mala už predtým rozpracovaného tajná služba. Prípadné zastavenie odpočúvania mohol vybaviť Pčolinský, ale aj samotný Beňa. Oni boli dvaja najvyššie postavení v tajnej službe.

„SIS je monokratická štruktúra, čo znamená, že na to majú právo,“ vysvetľuje Ján Mojžiš, ktorý je bývalým šéfom analytického oddelenie SIS. Znamená to, že ak služba mala súdom schválené odpočúvanie Kollára napríklad na tri mesiace a stopla ho už po niekoľkých týždňoch na pokyn niektorého zo šéfov, tí to nemuseli ani zdôvodňovať.

Pčolinský takýto pokyn odmieta a podľa jeho advokátky Evy Mišíkovej sa s Kollárom nikdy ani nestretol.„Taktiež v prospech Kollára neurobil v tomto smere žiadny úkon, o ktorom hovorí uznesenie o vznesení obvinenia,“ hovorí Mišíková.

Šokujúce slová veštice: Čo čaká vládu Matoviča? Budú predčasné voľby? Kto bude premiérom?
Vláda Igora Matoviča sa pomaly rozpadá a dve z koaličných strán žiadajú premiérovu hlavu. Ako to dopadne? Kto bude prípadným novým premiérom? Viac o tom predpovedala veštkyňa Daniela Paculíková. Čítať ďalej
17 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik


Zatiaľ, čo je Pčolinský vo väzbe, vo vládnej koalícii sa rieši nové obsadenie postu šéfa SIS. Službu dočasne vedú námestníci. Po tom, ako vláda v stredu Pčolinského definitívne odvolala, má v piatok zasadnúť bezpečnostná rada štátu.

Premiér Igor Matovič sa už niekoľko dní vyhýba odpovedi na otázku, či post šéfa SIS prenechá aj naďalej hnutiu Sme rodina.

Zadržaním a obvinením šéfa tajnej služby utrpela povesť a dobré meno slovenských bezpečnostných zložiek. Jedným zo spôsobov, ako sa s tým vysporiadať je podľa Mojžiša práve rýchle a vhodné menovanie nového šéfa.

Vo všetkých domácnostiach budeme mať širokopásmový internet - ak sa dožijeme
Pripojenie k ultrarýchlemu širokopásmovému internetu majú mať do roku 2030 všetky slovenské domácnosti. Takzvaný národný broadbandový plán na rokovaní vlády predložila ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová... Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | Ivan Brožík