Zúfalý skutok primátora Brezna: Vyhlásil zbierku na kyslíkové prístroje pre nemocnicu
17 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik
Zdravotníci v nemocniciach síce v boji s koronavírusom robia čo je v ich silách, no pre chýbajúce prístroje nie raz ťahajú za kratší koniec. Aj preto sa primátor Brezna Tomáš Abel rozhodol vziať veci do svojich rúk.

Vážnu situáciu s kyslíkovými prístroji v tamojšej nemocnici s poliklinikou sa rozhodol primátor Brezna riešiť rázne – vyhlásil zbierku. Zriadil účet na nákup troch prístrojov AIRVO 2, ktoré pacienti na Covid oddelení nevyhnutne potrebujú, informuje portál cas.sk.
Samospráva, sponzori a ľudia finančne supľujú to, čo by mal zabezpečiť štát

Primátorov nápad sa až nečakane ujal, lebo iba za dva dni sa vyzbieralo až 9-tisíc eur! Vedenie nemocnice smutne priznalo, že samospráva, železiarne a aj rozliční sponzori musia suplovať štát. Primátor, ktorý je zároveň aj predsedom správnej rady breznianskej nemocnice, sa preto po rokovaní s primárkou Interného a Covid oddelenia Emíliou Zlevskou rozhodol zakročiť.

„Situácia je stále vážna a nemocnica a pacienti potrebujú pomoc. Oslovili ma a aj ja chcem pomôcť, preto som zriadil transparentný účet, ktorého účelom je dobrovoľná finančná zbierka na nákup troch prístrojov AIRVO 2,“ priznal Tomáš Abel. Prístroj, ktorý výrazne pomáha pri dýchaní a okysličovaní pľúc, vybrali lekári. „Chceme vyzbierať 18-tisíc eur a už za dva dni sa nám podarilo získať polovicu. Veľmi pekne chcem za to všetkým poďakovať,“ doplnil primátor, ktorý sám prispel tisíckou.

Nové prístroje, ktoré sa už nachádzajú v nemocnici, majú pomôcť pacientom s ochorením COVID-19 a sú určené na vysokoprietokovú kyslíkovú terapiu.

„Nebral som to tak, či má pomôcť štát, ale rozhodol som sa aj ja spolu s inými ľuďmi aktívne zapojiť. Nemyslím si, že je správne, že lekár si má zabezpečovať logisticky sám lieky, prístroje a všetko okolo liečenia na covid. Keď sa to deje, nie je to správne,“ dodal primátor.

„Slovenské zdravotníctvo je dlhodobo finančne poddimenzované. Veľmi vítame, keď nás mesto Brezno a Železiarne Podbrezová finančne a materiálne podporia, za čo im ďakujeme. Máme aj iných sponzorov, ktorí tiež suplujú to, čo nám nezabezpečí štát,“ skonštatoval hovorca nemocnice Karol Vojtko.

„Vďaka tejto tzv. neinvazívnej ventilácii sa nám už podarilo odliečiť už veľké množstvo pacientov. Vieme týmto zabrániť, aby sa pacient nedostal na klasickú umelú pľúcnu ventiláciu,“ doplnila primárka interného oddelenia Emília Zlevská s tým, že prístroje veľmi pomôžu v liečbe pacientov chorých na COVID-19, lebo gro ich pacientov tvoria ľudia do 65 rokov a dokonca vo vážnom stave sú aj 30-roční pacienti.

Lekár sa pýta: Kam sa stratilo 938 pľúcnych ventilátorov, ktoré vlani v lete "zariadil" Matovič?
Na Slovensku máme v týchto dňoch pripojených na pľúcnu ventiláciu cca 370 pacientov v ťažkom stave. kapacity sú nadoraz. Našich chorých nám prijímajú nemocnice v zahraničí, kde je priebeh pandémie a množstvá nakazených v oveľa horšom stave. Vlani v... Čítať ďalej
08 | 03 | 2021 | Ivan Brožík