Prezidentka prijala demisiu ministra práce, rezort dočasne povedie Doležal
17 | 03 | 2021 I tasr

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala v stredu demisiu ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka (Sme rodina). Rezort bude dočasne viesť minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina).


"Hoci sú mi nie celkom zrejmé dôvody vášho kroku, vaše rozhodnutie rešpektujem a želám vám veľa úspechov v ďalšom pôsobení vo funkcii poslanca Národnej rady SR," adresovala prezidentka Krajniakovi. Poďakovala sa mu za jeho prácu na ministerstve. Osobitne ocenila Krajniakove kroky v záujme udržania pracovných miest. "Vážim si, že ste sa snažili viesť ministerstvo a jemu podriadené inštitúcie a organizácie tak, aby ekonomické straty spôsobené pandémiou boli čo najnižšie a aby boli ľudsky a občiansky znesiteľné," vyhlásila. Vyzdvihla aj to, že sa našla zhoda na podobe nového systému na udržanie pracovných miest. Prezidentka verí, že dohodnutý kurzarbeit sa stane trvalou súčasťou, ako bude Slovensko v budúcnosti postupovať v prípade podobnej krízy.

Doležala požiadala, aby jeho dočasné vedenie rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny bolo s plným nasadením pre milióny občanov Slovenska, ktorí sú od stopercentného fungovania ministerstva závislí.

Krajniak oznámil svoj koniec vo funkcii v pondelok (15. 3.), prezidentku požiadal o uvoľnenie z funkcie v čo najkratšom čase. Svoje rozhodnutie označil za krok, ktorý má demonštrovať snahu Sme rodina o čo najskoršie ukončenie koaličnej krízy.

Vládna kríza prepukla po nákupe ruskej vakcíny Sputnik V. Napätie v koalícii je dlhodobo. Všetky strany sa zhodujú, že nechcú predčasné voľby. SaS a Za ľudí žiadali odchod ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO), ten už odstúpil. Na odchod vyzývajú aj premiéra Igora Matoviča (OĽANO). Ak neodstúpi, SaS vládu opustí, Za ľudí spomína podobný scenár. OĽANO stojí za Matovičom. Prezidentka vyzvala premiéra na čo najskoršie ukončenie vládnej krízy.

Harabinova otázka: "Odstúpil Krajniak, aby získal poslaneckú imunitu pred trestným stíhaním?"
"Odstúpenie Krajniaka deň po vzatí do väzby jeho kumpána Pčolinského vyvolalo rôzne dohady. Od špekulácií, že pôjde nahradiť svojho zatknutého kumpána vo funkcii až po analýzu Kotlebu, podľa ktorého to má súvis s kauzou Gorila!" píše Štefan... Čítať ďalej
16 | 03 | 2021 | Ivan Brožík