Maďarský minister zverejnil na Facebooku kompletné zmluvy s výrobcami vakcín. Verejnosť má na ne právo, myslí si.  
17 | 03 | 2021 I Robert Bačinský

Maďari sa opäť pustili do EÚ. Vyzývajú k zverejneniu zmlúv medzi EÚ a výrobcami vakcín, nakúpených pre členské štáty. Maďarská vláda za seba tak už urobila. Maďari majú podľa vlády právo vedieť, aké sú zmluvné podmienky, čo, kedy a v akom množstve sa dodá. Informuje Magyar Hirlap.



 V Maďarsku sú transparentní

V článku spravodajského portálu Magyar Hirlap s názvom „Čínske a ruské zmluvy sú verejné“, sa píše o tom, že pre tretiu vlnu Covidu musela aj maďarská vláda zaviesť ďalšie reštriktívne opatrenia. Vykonávanie maďarského očkovacieho programu je disciplinované a postupuje podľa plánu. K dnešnému dňu v Maďarsku dostalo prvé očkovanie proti koronavírusu už viac ako 1,2 milióna ľudí. Minister Gulyás poznamenal, že dôvodom mimoriadne vysokého počtu je to, že Maďarsko okrem obstarávania v EÚ nakupovalo vakcíny aj z Ruska a Číny.

Maďarsko sa stalo európskym lídrom v očkovaní, nové infekcie a úmrtia však pribúdajú rekordným tempom
Maďarsko sa stalo európskym lídrom v očkovaní proti koronavírusu. Vďačí za to stratégii, v rámci ktorej používa vakcíny z Ruska a Číny ako aj prípravky registrované na úrovni celej Európskej únie. Krajina napriek tomu čelí rekordným prírastkom... Čítať ďalej
13 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Maďarský minister zodpovedný za kanceláriu predsedu vlády, Gergely Gulyás, si myslí, že maďarská verejnosť má právo na informácie. Podľa neho, európska, ale aj maďarská verejnosť je oprávnená byť plne informovaná o obsahu zmlúv, najmä o harmonograme dodania vakcín.

,,Maďarská vláda je presvedčená, že udržanie dôvery verejnosti, je nevyhnutnou podmienkou prekonania epidémie. Maďarská vláda preto zverejnila ruské a čínske zmluvy o obstarávaní vakcín. Je teda dobre známe, za akých podmienok, v akom množstve a v akom časovom rozmedzí dodávajú výrobcovia vakcíny“ píše Gulyás a na svojom Facebooku a zároveň zverejnil kompletné zmluvy.
Maďari žiadajú odtajniť zmluvy

Ako sa ďalej píše na portáli, takto odtajnené by mali byť aj zmluvy, ktoré sú podpísané medzi Európskou komisiou a výrobcami vakcín, určených pre EÚ. Gergely Gulyás uviedol, že jediným v súčasnosti známym prostriedkom na odstránenie epidémie je vakcína. Preto je podľa názoru maďarskej vlády európska a maďarská verejnosť oprávnená byť plne informovaná o obsahu zmlúv, najmä o harmonograme dodania. Minister preto listom požiadal komisárku pre zdravie a bezpečnosť potravín, Stellu Kiriakidisovú a jej prostredníctvom aj Európsku komisiu, aby zverejnila všetky zmluvy a harmonogram dodávok vakcín.

Maďarské médiá informujú o vakcíne Sputnik V úplne inak
Médiá na Slovensku sú na informácie o prístupe iných krajín k ruskej vakcíne na informácie skúpe. Maďarské médiá poskytujú čitateľom dostatok rôznych informácií. Maďarský denník Magyar Nemzet informuje o tom, že v Taliansku sa začali preteky o... Čítať ďalej
12 | 03 | 2021 | Robert Bačinský