Konkurzná mafia: Na Slovensku sa mimoriadne darí "mužom bez tváre", ale so správnymi kontaktmi!
17 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Málokto vie, ako vyzerajú. Stretnúť ich, tak neviete, kto to je. Ich majetkové schémy sú však impozantné. A prepojenia na moc dokonalé. Ozaj, čo vám hovorí meno František Hodorovský?







"Impéŕium Hodorovského, to sú miliónové dlhy, podozrivé konkurzy a biele kone." Natvrdo konštatuje portál Aktuality.sk.
V štýle mršinožravcov

František Hodorovský začínal v divokých 90. rokoch ako šéf Správy štátnych hmotných rezerv – roky prehliadaného úradu, ktorý po kauze platinových sitiek z roku 2011 zviditeľnil väzobne stíhaný Kajetán Kičura. Hoci Hodorovského meno sa roky spája s miliónovými firmami, dodnes je považovaný za záhadnú postavu slovenského biznisu.

Sudca ukončil výsluch podnikateľa Zoroslava Kollára, rozhodne po nedeli
Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) ukončil výsluch podnikateľa a konkurzného advokáta Zoroslava K., ktorý žiadal o prepustenie z väzby. Rozhodnutie, či ostane naďalej väzobne stíhaný, by malo byť známe až po nedeli... Čítať ďalej
26 | 02 | 2021 | tasr

Spojenie na Badžgoňa

Záhadný muž slovenského biznisu býval v luxusnom sídle na bratislavskom Bôriku, ktoré kúpil od podnikateľa Jána Badžgoňa. Vilu dnes opäť vlastní Badžgoň známy pre údajný telefonát s pokladníkom SDKÚ Gabrielom Palackom.

Na vlne už od čias Moravčíka


František Hodorovský začínal v 90. rokoch ako prezident Správy štátnych hmotných rezerv za vlády Jozefa Moravčíka. Krátko nato sa stal predsedom Dozornej rady Slovenskej kreditnej banky. Tá pre vysoko rizikové pôžičky skončila v konkurze. Úvery poskytla aj viacerým firmám s väzbami na Hodorovského, ako boli Chirana-Prema Stará Turá, Slovenské lodenice Komárno či OFZ Istebné. Vo vedení banky sedel aj Hodorovského brat Igor. Vlyv v nej mal aj Hodorovského biznis partner Marián Jančošek.

Hodorovskému patria cez firmy Slovkarpatia a Forest Hill Company hotel Holiday Inn, Hotel Bratislava a viaceré developerské projekty najmä v hlavnom meste.
Kreditná ľahšia o poldruha miliardy



Začiatky Hodorovského prosperity sú spojené so Slovenskou kreditnou bankou, z ktorej zmizlo cez vysoko rizikové pôžičky minimálne 1,4 miliardy korún (zhruba 47 miliónov eur). Banka skončila v nútenej správe s množstvom podozrivých konkurzných konaní. Stíhanie Hodorovského ľudí v jej vedení – Igora Hodorovského či biznis partnera Branislava Gábriša – stopol v súčasnosti väzobne stíhaný prokurátor Dušan Kováčik.

Počet konkurzov na Slovensku klesol, reštrukturalizácie vzrástli
V druhom štvrťroku 2019 bolo na Slovensku vyhlásených 61 konkurzov na majetok podnikateľských subjektov a povolených päť reštrukturalizácií. Vyplýva to z údajov analytickej spoločnosti Crif – Slovak Credit Bureau (Crif SK). Čítať ďalej
09 | 07 | 2019 | TASR

Konkurzný mág

Vo viacerých spoločnostiach, ktoré si voči zadlženým firmám uplatnili pohľadávky, sedeli zhodou náhod často ľudia s prepojeniami na Hodorovského. Tí sa zvyčajne dostali do veriteľského výboru a získali významný vplyv na priebeh konkurzu.

Bonusom konkurzných príbehov sú miliónové firmy patriace napríklad verejnosti neznámemu inžinierovi z malej dediny v Poltárskom okrese. Alebo zadlžené spoločnosti prepísané na „pre súdy nekontaktné osoby“. Alebo firmy, ktoré vystupujú raz ako veriteľ a inokedy ako dlžník.
Lipšic asi vie svoje

Konkurzy na Slovensku už roky pútajú pozornosť. Exminister spravodlivosti a súčasný špeciálny prokurátor Daniel Lipšic upozorňoval na tzv. konkurznú mafiu už začiatkom tretieho tisícročia, dvom sudkyniam v tejto súvislosti pozastavil činnosť.

S podozrivými konkurzmi sa roky spájalo meno jedného z najbohatších Slovákov Zoroslava Kollára, ktorý je dnes stíhaný v kauze ovplyvňovania sudcov a korupcie v justícii. Porovnateľne významnú úlohu vo svete konkurzných konaní mal aj Hodorovský. Píšu Aktuality.sk.
Bez odpovede

Aktuality.sk s otázkami týkajúcimi sa zmienených konkurzov oslovili aj Františka Hodorovského. Na otázky neodpovedal.

Súd vyhlásil konkurz na trnavskú Zlievareň
Spoločnosť Zlievareň Trnava skončila v konkurze. Návrh na konkurz podniku ešte v máji pre jeho platobnú neschopnosť podala odborová organizácia. Čítať ďalej
02 | 07 | 2020 | SITA

Dobrý úlovok - Chirana

Jedným z najväčších konkurzov spojených s Hodorovským bol konkurz firmy Chirana Export-Import. Dlhy spoločnosti dosiahli v roku 2001 597 miliónov korún (takmer 20 miliónov eur).

V rokoch 1996 a 1997 bol predsedom predstavenstva Chirany Export-Import Hodorovský. V rokoch 1997 a 1998 ho nahradil Marián Jančošek. Jeho meno sa objavilo aj v kauze tunelovania skrachovanej Slovenskej kreditnej banky.

Konkurz firmy Chirana Export-Import vyhlásil súd v roku 2000, v jeho rozhodnutí sa spomínajú viaceré zaujímavé detaily. V čase vyhlásenia konkurzu už spoločnosť nevykonávala žiadnu činnosť ani nevlastnila žiadnu z nehnuteľostí, ktorými predtým disponovala. Zo 45 áut zostali len tri staré vozidlá, pričom vtedajší štatutári firmy o nich nemali vedomosť.
Aj dva milióny možno len tak "stratiť"

Ďalším prípadom, keď sa vďaka konkurzu dostal majetok k ľuďom s väzbami na konkurzného magnáta, je firma ST-C. V rokoch 1999 až 2001 tu pôsobil ako predseda predstavenstva Hodorovského biznis partner Gábriš, známy aj z kauzy vytunelovanej Slovenskej kreditnej banky. Vo firme figurovali aj Ing. Dalimír Uhliar blízky Hodorovskému a Michaela Töröková – advokátka spojená s expolitikom Smeru Martinom Glváčom.

Konkurzný správca zistil, že v čase Gábrišovho šéfovania vlastnila firma akcie za dva milióny eur. Tie v roku 2000 previedla za neznámych okolností na inú firmu. Komu a za koľko boli akcie predané, nedokázal zistiť ani správca konkurzu.

Futej & Partners: Dočasná ochrana podnikateľov pred konkurzmi v dôsledku COVID
Dňa 12. mája 2020 nadobudne v Slovenskej republike účinnosť ďalší set opatrení vlády s cieľom ochrany podnikateľov pred negatívnymi dopadmi súčasnej situácie spôsobenej COVID-19. Tentokrát pôjde o zavedenie dočasnej ochrany podnikateľov pred... Čítať ďalej
08 | 05 | 2020 | JuDr. Daniel Grigel, JuDr. Daniel Futej

Neznámy vlastník miliónovej firmy

Ďalšou zaujímavou spoločnosťou v pomyselnom zozname konkurzov je Marbles Group. Podľa účtovnej závierky za rok 2019 disponuje majetkom za viac ako 160 miliónov eur.

Jej oficiálnym majiteľom je neznámy podnikateľ Ing. Dalimír Uhliar s trvalým bydliskom v starom dome v obci Sušany v okrese Poltár.

Firma vlastní 400-tisíc metrov štvorcových lesa pri ceste v obci Klenovec, čo je len zlomok z jej miliónových aktív. Väčšinu tvorí finančný majetok – konkrétne poskytnuté pôžičky, ktoré firma „posiela ďalej“.

Marbles Group vlastní väčšinový podiel vo firme Apollis Residence so sídlom v Bratislave na Prievozskej 10 v budove Apollis. Susedná budova patrí Hodorovského firme Slovkarpatia Danube.

Oficiálny majiteľ Marbles Group Uhliar poprel, že by eseročku vlastnil Hodorovský. Odmietol však podľa portálu Aktuality.sk odpovedať na otázky, od koho a komu firma požičiava peniaze ani aký je jeho vzťah s oligarchom.

Bašternákov majetok ide do konkurzu, má byt, garáž a strelné zbrane
Štvorizbový byt, garáže a niekoľko strelných zbraní predstavuje majetok odsúdeného podnikateľa Ladislava Bašternáka, ktorý podlieha konkurzu. Zverejnený bol na internetovej stránke Registra úpadcov, na čo ako prvý upozornil portál Aktuality.sk.... Čítať ďalej
25 | 07 | 2019 | SITA

Konkurz Limbašského družstva

Marbles Group sa spomína aj v ďalšom konkurze, kde vystupujú firmy či ľudia s väzbami na Hodorovského. Tentoraz ide o Limbašské družstvo so sídlom v Bratislave na Seberíniho 9. Na rovnakej adrese sídlia aj desiatky firiem napojených na Hodorovského.

Družstvo v konkurze uvádza v súpise majetku zverejnenom v januári 2020 pohľadávku 12 miliónov eur voči spoločnosti Pand, ktorú získalo od Marbles Group. Pôvodným majiteľom miliónovej pohľadávky však bola ďalšia firma blízka Hodorovskému – Audiotec. Tá spoločne so spomínaným Sanparkom prenajímala v rokoch 2006 a 2007 budovu ministerstvu zahraničných vecí.
Výpočet je oveľa dlhší

Hodorovského možno vďaka viacerým prepojeniam vystopovať aj za stavebnym gigantom TSS Grade – firmu oficiálne vlastní jeho dlhoročný biznis partner Branislav Gábriš. Hodorovského meno sa spája aj s pokusom o ovládnutie Doprastavu, ktorý prekazili banky. Podľa medializovaných informácií chcel vstúpiť tiež do Váhostavu. Hodorovský sa objavil aj za projektom rekonštrukcie výškovej budovy bývalej AB kozmetiky.

Toľko informácie, prevzaté z portálu Aktuality.sk

(Medzititulky red. HD.)

Konkurzná správkyňa zatajuje informácie na Bašternáka! Začali ju stíhať
24 | 10 | 2019 | Gabriel Matta