Čína, kybernetická vojna s USA a zbrane s umelou inteligenciou (Peter Schweizer)
17 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Názor Petera Schweizera (Gatestone Institute)


Čínska vojenská expanzia ohrozuje susedov a regionálnu stabilitu na Ďalekom východe. Vďaka agresívnej vojenskej expanzii Pekingu sa jeho námorníctvo stalo najväčším na svete. Rozpína svoje námorné sily v Juhočínskom mori a v indicko-tichomorskej oblasti. Rovnako pokračuje v budovaní svojich kapacít balistických rakiet. Upozorňuje prezident Vládneho inštitútu zodpovednosti Peter Schweizer.


Čínska odbornosť v oblasti kybernetických vojen je osvedčená a obávaná. Umožnila ČĽR nabúrať sa do počítačov a kradnúť duševné vlastníctvo. O ďalších kybernetických zločinoch nehovoriac.

Spojenie rastúcich kybernetických schopností Číny a jej agresívneho nárastu vojenskej sily je však v aplikácii umelej inteligencie (AI) na vojenské zbrane a systémy.
UI

Čínska stratégia vojenskej expanzie, ktorú vedie Čínska ľudová oslobodzovacia armáda (PLA), sa pohybuje na mnohých frontoch. Práca v oblasti umelej inteligencie je neoddeliteľnou súčasťou všetkých jej vojenských cieľov. PLA sa zaviazala uprednostňovať inovácie pred rozširovaním svojich modernizačných snáh minimálne od roku 2014 .

Je možné vyhnať americké lode z Čierneho mora? (Sergej Gorbačov)
Komentár Sergeja Gorbačova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
15 | 03 | 2021 | Iveta Machová

Preskočí USA?

PLA je presvedčená, že môže v priebehu tejto transformácie preskočiť USA. Čína však čelí mnohým výzvam pri vývoji a nasadzovaní systémov založených na umelej inteligencii, čo USA riešiť nemusí. Východnej mocnosti chýba druh technického talentu, ktorý Američania majú, ako aj zručnosť zvládnuť obrovské množstvo dát, na ktoré sa tieto systémy spoliehajú.

A to tak pri vývoji, ako aj pri prevádzke. Nie je prekvapením, že aj ich organizácia bráni inováciám vo vojenskom priestore umelej inteligencie.

Aj napriek týmto výzvam Čína ukázala, že v tejto oblasti dokáže konkurovať USA, a preto nie sú nijaké pochybnosti o krádežiach toho, čo sama nedokáže postaviť. Vývoj inteligentných zbraňových systémov je jednoducho najnovšou oblasťou, v ktorej bude v nasledujúcich 5 - 10 rokoch spor o rovnováhu síl medzi USA a Čínou.

Dračie lode - čínska námorná hrozba (Peter Schweizer)
Názor Petera Schweizera (Gatestone Institute) Čítať ďalej
14 | 03 | 2021 | Diana Zaťková

Zostať v predstihu

USA musia zabezpečiť, aby ich vlastné inovácie zostali v dostatočnom predstihu a ďaleko mimo dosahu Čínskej komunistickej strany (ČKS).

Čína má odhodlanie, zameranie a finančné prostriedky na rýchly pokrok v mnohých oblastiach. Stále však existuje tendencia zveličovať hrozbu, ktorú Čína predstavuje. A aj pokrok, ktorý Čína dokáže urobiť pre svoju veľkosť, zdroje a známu tendenciu komunistického vedenia krajiny klamať o všetkom. V rámci neustále sa rozvíjajúcej oblasti AI existujú dôvody na opatrný optimizmus. Na teraz.

Na základe patentov, ktoré si Čína zaistila v doméne AI, doteraz vynaložila oveľa viac úsilia na technológie určené na monitorovanie a utláčanie svojich vlastných občanov. Patrí sem rozsiahly výskum softvéru na rozpoznávanie tváre, ktorý Čína používa na sledovanie svojich vlastných ľudí, najmä ujgurskej menšiny, ktorú násilím premiestnila do koncentračných táborov. Čína má tiež výhodu v patentoch na čínske spracovanie údajov a rozpoznávanie reči.

Ukrajina 7 rokov po Majdane: Krajina oligarchov, stojaca na pokraji novej vojny s Ruskom
Našlo sa pár šialencov, ktorí nahnali občanov na námestia. Tých šialencov bez ohľadu na ich diagnózu a bez zaváhania podporili domáce a zahraničné deštrukčné sily. Na mŕtvolách na námestiach ležiacich Ukrajincov sa začal "demokratizačný" proces... Čítať ďalej
14 | 03 | 2021 | Ivan Brožík

Autonómne autá

Pre porovnanie, USA majú rozhodujúcu výhodu v uplatňovaní AI na obchodné problémy a na vývoj autonómnych vozidiel. Zatiaľ čo „autám bez vodiča“ sa v hlavnej tlači venuje najväčšia pozornosť, prísľub autonómnych vojenských lietadiel a bezpilotných námorných vozidiel a zbraní bude ďalším kvantovým skokom pre americké vojenské kapacity. Americká armáda už má skúsenosti s diaľkovo ovládanými dozornými dronmi a útočnými lietadlami.

Zmiernenie obchodných obmedzení týkajúcich sa technológie dvojakého použitia by však predstavovalo väčšie nebezpečenstvo. Bolo by to teda akékoľvek podporenie kontraršpionážnych vyšetrovaní čínskeho úplatku amerických univerzitných profesorov alebo ďalšia infiltrácia čínskych štátnych príslušníkov spojených s PLA do výskumných centier v USA. Oba sú ukážkovým príkladom ochoty Pekingu hrať dlhú hru, pokiaľ ide o krádež duševného intelektuálneho majetku, ktorý má potenciálne vojenské využitie.

V knihách Secret Empires a Profiles in Corruption Schweizer sledoval zapojenie Huntera Bidena, syna prezidenta Joea Bidena, do predaja michiganskej spoločnosti Henniges Automotive čínskej spoločnosti prepojenej s vojskom známej ako Aviation Industry Corporation (AVIC).

Rusko a Čína verzus USA. Čo nás čaká? (Glenn Diesen)
Názor Glenna Diesena ( Russia Today) Čítať ďalej
14 | 03 | 2021 | Diana Zaťková

Obvinená zo špionáže

Identita kupujúceho bola maskovaná prostredníctvom schránkových spoločností, zatiaľ čo predaj spoločnosti Henniges, ktorej technológia má dvojaké použitie (pre civilné aj vojenské použitie), bol počas Obamovej vlády schválený Výborom pre zahraničné investície v USA (CFIUS).

Schweizer tiež zdokumentoval, ako sa investičná spoločnosť Hunter Biden zaujímala o spoločnosť China General Nuclear Power Corp. O spoločnosť, ktorá bola v roku 2016 obvinená zo špionáže USA. Táto dohoda bola schválená aj za Obamovej administratívy.

Je zaujímavé, že v diskusiách o čínskom tlaku na vývoj AI pre rozpoznávanie tváre je často spomínaná ďalšia čínska firma. Spoločnosť známa ako Megvii vyrába softvérovú aplikáciu s názvom Face ++ , ktorá získala mnoho patentov na používanie AI pre sledovacie technológie. Jedna zo zainteresovaných strán tejto spoločnosti? Bohai Harvest RST , investičná spoločnosť, ktorú založil Hunter Biden a jeho obchodní partneri.

Prečo sú pre Rusko americkí rusofóbovia prijateľnejší než realisti (Peter Akopov)
Komentár Petra Akopova (Ria.ru) Čítať ďalej
13 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič


Čínske technologické spoločnosti ako Huawei boli prísne sankcionované Trumpovou administratívou, ktorá spoločnosť zaradila na „zoznam entít“ obchodného oddelenia, ktorý znemožňuje predaj jej výrobkov v USA. Dobré je to, že aj Bidenova administratíva chápe hrozbu pre americké komunikačné siete.

Na nedávnu otázku, či si Biden ponechá spoločnosť Huawei na zozname entít v USA, tlačová tajomníčka Bieleho domu Jen Psakiová uviedla, že technológia zostáva v samom strede americko-čínskej konkurencie:„Čína bola ochotná urobiť všetko pre to, aby získala technologickú výhodu - krádež duševného vlastníctva, zapojenie sa do priemyselnej špionáže a vynútenie prenosu technológií."

Na Ukrajine zavreli tri televízne kanály, dočkáme sa podobného javu aj na Slovensku? (Martin Urban)
12 | 03 | 2021 | sefredaktor

Lepšia obrana

„Náš názor - názor prezidenta - je, že musíme mať lepšiu obranu, ktorá zohľadní to, že Čína nesie zodpovednosť za svoje nekalé a nezákonné praktiky, a zaistí to, aby americké technológie neumožňovali čínsku vojenskú expanziu," povedala Psakiová.

Otázkou samozrejme nie je to, čo hovoria, ale čo urobia.

Vojenské použitie umelej inteligencie môže zásadne určovať výsledok nasledujúcej vojny a pre americkú národnú bezpečnosť je príliš strategické, aby čo i len na chvíľu odvrátili pozornosť od nebezpečenstva čínskej komunistickej strany.

Peter Schweizer je prezident Vládneho inštitútu zodpovednosti a člen Gatestone Institute. Je autorom  kníh Profiles in Corruption , Secret Empires a Clinton Cash .

Slovensko nie je mafiánsky štát. Je to horšie. Matovič zmenil Slovensko na blázninec
11 | 03 | 2021 | Aneta Leitmanová