Archeológovia objavili dvetisícročné biblické zvitky a neporušený kôš starý 10 500 rokov
17 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Izraelskí archeológovia objavili ohromujúci objav v púštnej jaskyni. Desiatky 2 000 rokov starých biblických zvitkov od Mŕtveho mora a neporušený tkaný kôš starý 10 500 rokov. Považuje sa za najstarší svojho druhu, informuje portál Breitbart.







"Prvýkrát za približne 60 rokov archeologické vykopávky odhalili fragmenty biblického zvitku," uviedol vo vyhlásení Izraelský úrad pre starožitnosti (IAA).

Pergameny sú grécke preklady z kníh Zachariáša a Nahuma z Knihy dvanástich menších prorokov. Pričom v textoch je hebrejsky napísané iba Božie meno. Boli objavené po tom, ako archeológovia zlanili strmý útes a kopali do tzv. Jaskyne hrôzy. Tá je pomenovaná podľa desiatok kostier, ktoré tam boli vykopané v 60. rokoch.

„Tím archeológov preukázal v púšti mimoriadnu odvahu, odhodlanie a oddanosť účelu. Zlaňoval sa do jaskýň umiestnených medzi nebom a zemou. Kopal a preosieval, vydržal hustý a dusivý prach. Napokon sa vrátil s darmi, ktoré pre ľudstvo majú nezmerateľnú hodnotu,“ uviedol riaditeľ Izraelského úradu pre starožitnosti Israel Hasson.

Šialené: Univerzita v Manchestri neodporúča používať výrazy „matka“ a „otec“. Niekoho by mohli uraziť
Portál BBC informuje, že manchesterská univerzita odporučila zamestnancom zdržať sa používania výrazov ako „matka“ a „otec“. Údajne to zabráni stereotypom, zaujatosti a vyslovovaniu nesprávnych domnienok. Čítať ďalej
16 | 03 | 2021 | Petra Demková


IAA uviedla, že vykopala aj 6 000 rokov starú kostru dieťaťa, hroty šípov a mince, o ktorých sa predpokladá, že sú z obdobia revolty Bar Kochba, a tkaný kôš. "Pokiaľ vieme, jedná sa o najstarší kôš na svete, ktorý bol nájdený úplne neporušený a jeho význam je preto obrovský," uviedla IAA.

Jedna archeologička z IAA uviedla, že k vyhĺbeniu Jaskyne hrôzy sa vrátili náhodou. Vedkyňa uviedla, že kaď si odskočila na toaletu, narazila na sandále z rímskej éry.


"Skrčila som sa, aby som sa mohla vycikať a zrazu som uvidela niečo, čo vyzeralo ako podrážka topánky," povedala Oriya Amichayová  pre denník Haaretz a  dodala, že jej mužským kolegom by sa to pravdepodobne nemohlo stať.

Rakúski kňazi sa búria voči Vatikánu. Jeho dekrét považujú za urážku kresťanov
17 | 03 | 2021 | Diana Zaťková