Muskove ambície osídliť Mars sú bludy, tvrdí expert
16 | 03 | 2021 I Diana Zaťková
Britský hlavný astronóm Lord Rees a svetovo uznávaný astrofyzik Neil deGrasse Tyson odmietli ambície kolonizácie Marsu miliardára Elona Muska ako „nebezpečný klam“ a „nereálne“, informuje portál RT.




Dvojica minulý týždeň vystúpila s poznámkami na paneli svetového vládneho summitu v Dubaji. "Jediným dôvodom, prečo by ľudia mali ísť do vesmíru, by bolo dobrodružstvo. Žiť na Marse nebude ľahké. Mars má nepriateľské prostredie,“ povedal lord Rees.

„Myšlienka Elona Muska, aby sa na Marse usadil milión ľudí, je nebezpečný klam. Život na Marse nie je lepší ako život na južnom póle alebo na vrchole Mount Everestu,“ dodal astronóm.

Musk sa netají svojimi dlhodobými ambíciami založiť na Marse stálu kolóniu s ľudskou posádkou. V roku 2019 miliardár tweetoval pomerne odvážne tvrdenie, že „je možné vytvoriť sebestačné mesto na Marse do roku 2050, ak začneme o 5 rokov a vykonáme 10 orbitálnych synchronizácií.“

Astrofyzik Neil deGrasse Tyson však oponuje. Tvrdí, že najnaliehavejšou otázkou, ktorej ľudstvo čelí, je dosiahnuť, aby bola Zem obývateľná dlhšie. Dúfať v obsadenie iných svetov v slnečnej sústave i mimo nej by malo byť pri dnešnej našej (ne)vyspelosti až druhoradé.

"Prepraviť miliardu ľudí na inú planétu, aby sme im pomohli prežiť katastrofu na Zemi, sa zdá byť nereálne. Ak chcete volať Mars domovom, musíte Mars terraformovať, zmeniť ho na Zem,“ varoval Tyson a dodal, že by bolo oveľa jednoduchšie „prinútiť Zem, aby sa znova stala Zemou, a nie urobiť Zem s Marsu“.

Mnoho online sledovateľov summitu súhlasilo. Špekulovalo, že možno zakladateľ SpaceX „sledoval príliš veľa filmov Star Treku“. Iní zaujali vedeckejší prístup k argumentácii proti Muskovým vznešeným marťanským ambíciám.

Na druhej strane spektra niektorí porovnávali Muska s Galileom, „otcom pozorovacej astronómie“ a „otcom modernej fyziky“. Iní začali s odkazmi na film Arnolda Schwarzeneggera  Total Recall alebo Matta Damona  Marťan.